Serpúlids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Serpulidae)
Infotaula d'ésser viuSerpúlids
Serpulidae Modifica el valor a Wikidata

Spirobranchus giganteus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumAnnelida
ClassePolychaeta
OrdreSabellida
FamíliaSerpulidae Modifica el valor a Wikidata
Johnston
Gèneres
vegeu el cos de l'article

Els serpúlids (Serpulidae) són una família d'anèl·lids poliquets sèssils formadors de tubs.[1] Els membres de la família es diferencien dels altres cucs sabèl·lides perquè tenen un opercle especialitzat que impedeix l'entrada als seus tubs. A més a més, els serpúlids secreten carbonat de calci[2] per a la formació dels seus tubs. Els serpúlids són els principals biomineralitzadors d'entre tots els anèl·lids. Aproximadament es coneixen unes 300 espècies de la família Serpulidae, de les quals totes excepte una viuen en aigua salada. Els primers serpúlids que es coneixen daten del Permià (WordiàPermià inferior).

La sang de la majoria d'espècies d'aquesta família presenta el pigment conegut com a clorocruorina. Aquest pigment s'empra per al transport d'oxigen fins als teixits. Les closques buides dels serpúlids poden ser confosos amb les closques d'algunes famílies de gasteròpodes, com ara els de la família Vermetidae. La principal diferència és que les closques dels serpúlids són terroses al seu interior, mentre que la dels gasteròpodes són brillants.[3]

Gèneres[modifica]

Pectínid amb serpúlids incrustants; procedent de Cape Cod Bay, Wellfleet, Massachusetts.
  • Serpula Linnaeus, 1767 Gènere tipus

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rafinesque, Constantine Samuel. Analyse de la nature ou Tableau de l'univers et des corps organisés ([Reprod.) / by C. S. Rafinesque,...]. Palerme: [s.n.], 1815. 
  2. «Институт проблем экологии и эволюции имени А.Н. Северцова.». Arxivat de l'original el 2017-03-09. [Consulta: 8 març 2017].
  3. Hove, Harry A. Ten; Kupriyanova, Elena K. «Taxonomy of Serpulidae (Annelida, Polychaeta): The state of affairs» (en anglès). Zootaxa, 2036, 1, 16-03-2009, pàg. 1-126. ISSN: 1175-5334.