Serra d'Atapuerca

Infotaula de geografia físicaSerra d'Atapuerca
(es) Sierra de Atapuerca Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusSerra Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaSistema Ibèric Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaprovíncia de Burgos (Castella i Lleó), Ibeas de Juarros (província de Burgos) i Atapuerca (província de Burgos) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 21′ 09″ N, 3° 31′ 06″ O / 42.3525°N,3.518333°O / 42.3525; -3.518333
Història
Períodeneolític i edat del bronze Modifica el valor a Wikidata

Lloc webatapuerca.org Modifica el valor a Wikidata

La serra d'Atapuerca és un conjunt muntanyós situat al nord d'Ibeas de Juarros, a la província de Burgos (Castella i Lleó, Espanya), que s'estén de nord-oest a sud-est, entre els sistemes muntanyosos de la serralada Cantàbrica i el sistema Ibèric. Ha estat declarat Espai d'Interès Natural, Bé d'Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat[1] com a conseqüència de les excepcionals troballes arqueològiques i paleontològiques que alberga al seu interior, entre les quals destaquen els testimonis fòssils de, almenys, cinc espècies diferents de homínids: Homo sp. (probable Homo erectus) de l'Avenc de l'Elefant,[2] Homo antecessor, Homo heidelbergensis, Homo neanderthalensis i Homo sapiens.

El jaciment arqueològic el codirigeix Eudald Carbonell des del 1991 juntament amb Juan Luis Arsuaga i José María Bermúdez de Castro.

Actualment s'hi treballa per explicar les raons de les migracions humanes.[3]

Referències[modifica]

  1. EFE (14 de agosto de 2015) «Los yacimientos de Atapuerca, 'Lugar de Valor Universal Excepcional'.» El Mundo, Cultura. Consultado el 21 de agosto de 2015.
  2. «Atapuerca completa el puzle con el "Homo erectus": "Es seguro, no hay dudas"» (en castellà), 29-01-2023. [Consulta: 6 març 2023].
  3. Aportacions Catalanes Universals. Pagès Editors.