Serra de na Burguesa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Pintura del ciclista mallorquí Antonio Gelabert de la Serra de na Burguesa.

La Serra de na Burguesa (ˈsɛrə ðə nə burˈɣəzə) és una serra al municipi de Calvià, a Mallorca. I està ben definida i perfilada i és la part més meridional de la Serra de Tramuntana. Hi ha el Mirador de n'Alzamora, petit refugi amb terrassa des d'on s'obté una bona vista del mar, de Calvià,i de les muntanyes del nord i l'est. La mitjana de l'altura és de 400 msnm, amb màxims de 486 msnm (Puig Gros de Bendinat) i de 503 msnm (Puig d'en Bou). Hi ha una gran massa forestal de pinars i de garriga mediterrània.

Aquesta serra va ser, fins a principis del segle XX, un conegut lloc de pasturatge d'estiu per als ramats de la zona, de fet, es coneix l'altiplà central amb el nom del Coll dels Pastors (443 msnm). En aquest altiplà encara es conserva la cruïlla de camins que condueixen a Gènova, al Coll de sa Creu i a la zona de Calvià.

Encara avui es pot recórrer tota la serra per aquests camins, avui modificats, que transcorren des de La Vileta, on enllaça amb el Camí Vell de Puigpunyent, fins als repetidors de TV situats ja pràcticament a Santa Ponça. Aquests camins són molt freqüentats per excursionistes i caçadors.

A principis dels anys noranta, la Serra, objecte de l'especulació urbanística, va ser víctima d'un incendi provocat que va destruir la seva vessant més septentrional. La urbanització de Son Vida és, aproximadament, a mig camí de Son Falconer, possessió de Santa Ponça, i de Palma.

Història i origen del topònim[modifica]

La serra té renom històric a causa de les gestes del rei Jaume I d'Aragó durant la conquesta de Mallorca. Cal recordar que, en aquella època, aquesta serra va ser coneguda com a Serra de Porto Pi. El nom de na Burguesa és a causa de la família Burguès que va posseir l'alqueria de Bendinat, al peu de les seves muntanyes, des de principis del segle XVI (Francesc de Burguès). Més tard la finca va passar a la família Salas i, posteriorment, al Marquès de la Romana que va ordenar la construcció del Castell de Bendinat.

Enllaços externs[modifica]

Coord.: 39° 34′ 14.75″ N, 02° 33′ 27.92″ E / 39.5707639°N,2.5577556°E / 39.5707639; 2.5577556