Serra de vogir

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Serra de vogir

Una serra de vogir és una eina utilitzada per tallar arbitràriament corbes, i dissenys amb formes especials en peces de fusta o materials similars. Pot ser manual o elèctrica.

La serra de vogir manual[modifica]

Serveix per fer talls resseguint un contorn recte, corbat o irregular en materials prims com ara contraplacats. S'utilitza sempre col·locant el material al banc de treball i situant el mànec a la part inferior de la peça. Cal fer els moviments procurant mantenir la fulla de tall sempre vertical. Fins que no s'hi ha agafat una mica d'experiència la fulla es trenca molt fàcilment.

Hi ha diferents fulles, segons el material que hem de serrar. En general, amb materials tous es fan servir fulles de dent grossa i separada, fulles amb dents petites i molt juntes. No es poden esmolar: cal canviar-ne la fulla quan ja no talla. Quan es canvia, cal assegurar-se que les dents van inclinades cap enrere, és a dir en direcció al mànec, al revés de la serra d'arquet.

La serra de vogir elèctrica[modifica]

Fa la mateixa funció que la manual, però amb l'ajuda d'un motor elèctric. És, per tant, una màquina eina. S'utilitza bàsicament per tallar fusta, tot i que també pot tallar planxes de molt poc gruix de metalls tous, com ara l'alumini. Per això hi diferents models de fulla de tall, segons el material que cal tallar. En general, si el material és prim o dur, farem servir fulles de tall de dents petites. Contràriament, en materials tous i d'un cert gruix, les dents han de ser més grosses. Si el tall és gaire llarg, cal fer-lo en diverses etapes, per deixar refredar la fulla, perquè, si la fulla s'escalfa massa, perd les seves propietats. Perquè el tall surti bé, cal recolzar totalment el patí sobre el material que s'ha de tallar i, quan es vulgui desviar la direcció del tall, cal inclinar horitzontalment la part posterior de la màquina.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serra de vogir