Serra del Ferrer

Infotaula de geografia físicaSerra del Ferrer
Imatge
Ombria de la Serra Ferrer
Tipusserra
Localització
Entitat territorial administrativaEspanya Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMarina Baixa i Marina Alta (País Valencià)
Map
 38° 41′ 36″ N, 0° 06′ 24″ O / 38.6934°N,0.1066°O / 38.6934; -0.1066
SerraladaPrebètica
Dades i xifres
Cims destacatsFerrer, Penya Gran...
Altitud889 m
MaterialCalcari
Vista de sa Penya des Migjorn o Pic Ferrer

La Serra del Ferrer està situada entre la de Bèrnia i la del Carrascar de Parcent, en la línia divisòria entre les comarques valencianes de la Marina Alta i la Marina Baixa. És coneguda també amb el nom de Penya Latebra, paraula que en llatí significa amagatall. Té la cota màxima en el Pic Ferrer o Penya des Migjorn, com és conegut a Tàrbena.

Descripció física[modifica]

La Serra del Ferrer, amb una llargària de 5 quilòmetres, s'eleva fins als 889 m d'alçada, i separa els termes municipals de Tàrbena, Xaló i Alcalalí.

A la vessant oriental de la serra naix el Barranc de Murta que, després de travessar la partida del mateix nom, confluïx amb el Barranc de Masserof per a formar el Riuet de Cuta, tributari del riu Xaló-Gorgos. El paratge on s'ajunten es denomina Pla dels Barrancs i es troba a uns 1,5 quilòmetres de la població de Xaló.

Al flanc nord s'origina el Barranc de Passula, que és també un afluent del riu Xaló-Gorgos.

Al vessant occidental naix el Barranc de l'Om que discorre paral·lel a la serra, a la partida del Bancal-Llarg s'uneix al Riuet de Sacos, el qual més a baix agafa el nom de Riu Algar.

Sa Cova de ses Lletres[modifica]

En la Serra del Ferrer es troba sa Cova de ses Lletres, concretament al terme municipal de Tàrbena, on s'ha localitzat un interessant conjunt de pintures rupestres que pertanyen a l'anomenat art esquemàtic, que es caracteritza per la seua simplicitat pictòrica.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serra del Ferrer