Servei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un servei (o servici[1]) en economia, consisteix en "la prestació de capacitat tècnica o intel·lectual" [2] o" la prestació de treballs directament útils per a l'usuari, sense transformació material".[2] Els serveis corresponen al sector terciari, que per això també rep el nom de sector serveis.

La prestació d'un servei correspon a una producció econòmica de caràcter particular, ja que no consisteix en el subministrament d'un bé material a un client. A més, els serveis -que es consumeixen alhora que són necessaris per produir-los- es consideren no "emmagatzemables".

Classificació de Christopher Lovelock[modifica]

Christopher Lovelock distingeix quatre àmplies categories de serveis. Els diferencia d'una banda per la naturalesa del servei : l'acció concreta i tangible d'un fisioterapeuta o un perruquer que físicament fa alguna cosa o l'acció psicològica, intel·lectual, immaterial, d'un professor, un psicoterapeuta o un comptable col·legiat.; i d'altra banda, per l'objecte del servei, amb què es refereix : persones (el seu cos o la seva ment) o coses (tangibles o intangibles com els nombres). Això dona una matriu amb quatre components:

  • serveis concrets prestats a les persones: perruqueries, transport de viatgers, atenció mèdica i quirúrgica, etc. ;
  • serveis concrets relacionats amb les coses: transport de mercaderies, tintoreria, reparació d'automòbils, avaries domèstiques o professionals (ascensor, etc. ) ;
  • serveis abstractes que aborden la intel·ligència o el significat: educació, entreteniment;
  • serveis relacionats amb entitats digitals intangibles: compte bancari, crèdit, assegurança.
Les quatre categories principals de serveis
Gent Mercaderies
Accions
concretes
Perruqueria
Transport aeri, transport ferroviari, creuer, salut, turisme. . .
Càrrega expressa
Bugaderies, reparació d'automòbils,
venda. . .
Accions intangibles
Un parc d'atraccions
Educació, formació, publicitat, entreteniment. . .
Banc
Auditoria comptable, assegurances, crèdit. . .

Referències[modifica]