Servei Català de la Salut

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióServei Català de la Salut
CatSalut.svg
Dades
Tipusagència governamental Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1990 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Gerent/directorAdrià Comella i Carnicé (2018–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats437 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Empresa matriuGeneralitat de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Format per
Part deDepartament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Sistema Nacional de Salut Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost8.568 M€ (2018) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcatsalut.gencat.cat Modifica el valor a Wikidata

El Servei Català de la Salut (CatSalut) és un ens públic de caràcter institucional depenent de la Generalitat de Catalunya i adscrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Va ser creat l'any 1990 per mitjà de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC).[1]

És l'ens responsable de garantir l’atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a la ciutadania de Catalunya i desenvolupa les seves activitats per tal que el sistema sanitari català, sigui un sistema públic, equitatiu, eficient i sostenible, al servei de les necessitats de la població i treballa en col·laboració dels múltiples agents que hi intervenen (gestors, ciutadania i professionals sanitaris). La seva missió és garantir l'atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, mitjançant una adequada adaptació de l'oferta a les necessitats de la població.[2]

Des de 1990 s’ha desplegat i millorat una xarxa que actualment està integrada per 892 centres: 420 centres d’atenció primària, 71 hospitals, 142 centres sociosanitaris i 259 dispositius de salut mental.[3]

Història[modifica]

El 14 de juny de 1990 el Parlament de Catalunya aprova la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), com a resultat de les actuacions que la Generalitat porta a terme des del traspàs el 1981 de les transferències en matèria de salut per respondre a la necessitat d’ordenar, planificar i gestionar el sistema sanitari català.

L’1 de gener de 1991 entra en funcionament el Servei Català de la Salut, creat per la LOSC com a ens públic de caràcter institucional adscrit al Departament de Salut i configurat per tots els centres, els serveis i els establiments sanitaris públics i de cobertura pública de Catalunya.

El sistema de salut català queda configurat a partir d’un model públic. El model aposta, doncs, per l’aprofitament de tots els recursos sanitaris existents ja siguin de titularitat pública o privada –sistema sanitari mixt- per poder fer efectiu el dret constitucional de protecció de la salut.[4]

Funcions[modifica]

Per a la consecució de les seves finalitats, el Servei Català de la Salut, en el marc de les directrius i les prioritats de la política de protecció de la salut i d'assistència sanitària i sòcio-sanitària i els criteris generals de la planificació sanitària, desenvolupa les funcions següents:

 • L'ordenació, la planificació, la programació, l'avaluació i la inspecció sanitàries, sòcio-sanitàries i de salut pública.
 • La distribució dels recursos econòmics afectes al finançament dels serveis i les prestacions que configuren el sistema sanitari públic i de cobertura pública.
 • La gestió i l'administració dels centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i d'atenció sanitària i sòcio-sanitària integrats en el Servei Català de la Salut, i dels serveis administratius que conformen la seva estructura, tot potenciant l'autonomia de gestió dels centres sanitaris.
 • La gestió i l'execució de les actuacions i els programes institucionals en matèria de promoció i protecció de la salut, prevenció de la malaltia, assistència sanitària i sòcio-sanitària i rehabilitació.
 • La gestió dels serveis i les prestacions del sistema sanitari públic de Catalunya.
 • L'establiment de directrius generals i criteris d'actuació vinculants quant als centres, els serveis i els establiments adscrits funcionalment al Servei Català de la Salut, pel que fa a la seva coordinació amb el dispositiu sanitari públic.
 • L'establiment, la gestió i l'actualització d'acords, convenis i concerts amb entitats no administrades per la Generalitat de Catalunya.[5]

Regions sanitàries[modifica]

Els serveis estan organitzats territorialment en set regions sanitàries, una per cada àmbit funcional del Pla territorial general de Catalunya:

La Meva Salut[modifica]

La Meva Salut és el web personal i intransferible que permet a la ciutadania de Catalunya disposar de la seva informació personal de salut i inclou la informació que s'ha generat per l'atenció sanitària que s'hagi prestat en algun dels centres assistencials públics com per exemple:

 • Els diagnòstics
 • Els informes clínics (i descarregar els pdf)
 • Els resultats de les proves (i descarregar els pdf)
 • La recepta o pla de medicació vigent que es pot descarregar i anar a la farmàcia a buscar els medicaments,
 • La informació de les vacunesç
 • La e-consulta que és un servei de consultes als professionals. Aquesta informació es pot consultar perquè els centres assistencials la publiquen al sistema informàtic que comparteix la informació: la història clínica compartida de Catalunya. La Meva Salut garanteix la seguretat i la confidencialitat en l’accessibilitat a les dades. Només hi poden accedir les persones majors de 16 anys que disposin de la targeta sanitària individual (TSI) i un certificat digital o un codi d'usuari que es pot anar a demanar personalment al CAP.[6] També, els pares i les mares o persones que tenen la responsabilitat legal d'altres persones poden anar al CAP i demanar l'accés per als seus fills (fins que tenen 18 anys) . Entre els 16 i els 18 anys els fills han d'autoritzar l'accés als seus pares o tutors.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]