Servei Català de la Salut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióServei Català de la Salut
Dades
Tipusagència governamental Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1990
Governança corporativa
Seu
  • Travessera de les Corts, 131-159 - Edifici Olímpia
  • Barcelona
Gerent/directorAdrià Comella i Carnicé (2018–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats437 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuGeneralitat de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Format per
Part deDepartament de Salut
Sistema Nacional de Salut Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost8.568 M€ (2018) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcatsalut.gencat.cat Modifica el valor a Wikidata

El Servei Català de la Salut (CatSalut) és un ens públic de caràcter institucional dependent de la Generalitat de Catalunya i adscrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Va ser creat l'any 1990 per mitjà de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC).[1]

És l'ens responsable de garantir l'atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a la ciutadania de Catalunya i desenvolupa les seves activitats per tal que el sistema sanitari català, sigui un sistema públic, equitatiu, eficient i sostenible, al servei de les necessitats de la població i treballa en col·laboració dels múltiples agents que hi intervenen (gestors, ciutadania i professionals sanitaris). La seva missió és garantir l'atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, mitjançant una adequada adaptació de l'oferta a les necessitats de la població.[2]

Des de 1990 s'ha desplegat i millorat una xarxa que actualment està integrada per 892 centres: 420 centres d'atenció primària, 71 hospitals, 142 centres sociosanitaris i 259 dispositius de salut mental.[3]

Història[modifica]

El 14 de juny de 1990 el Parlament de Catalunya aprova la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), com a resultat de les actuacions que la Generalitat porta a terme des del traspàs el 1981 de les transferències en matèria de salut per respondre a la necessitat d'ordenar, planificar i gestionar el sistema sanitari català.

L'1 de gener de 1991 entra en funcionament el Servei Català de la Salut, creat per la LOSC com a ens públic de caràcter institucional adscrit al Departament de Salut i configurat per tots els centres, els serveis i els establiments sanitaris públics i de cobertura pública de Catalunya.

El sistema de salut català queda configurat a partir d'un model públic. El model aposta, doncs, per l'aprofitament de tots els recursos sanitaris existents ja siguin de titularitat pública o privada –sistema sanitari mixt- per poder fer efectiu el dret constitucional de protecció de la salut.[4]

Funcions[modifica]

Per a la consecució de les seves finalitats, el Servei Català de la Salut, en el marc de les directrius i les prioritats de la política de protecció de la salut i d'assistència sanitària i sòcio-sanitària i els criteris generals de la planificació sanitària, desenvolupa les funcions següents:

  • L'ordenació, la planificació, la programació, l'avaluació i la inspecció sanitàries, sòcio-sanitàries i de salut pública.
  • La distribució dels recursos econòmics afectes al finançament dels serveis i les prestacions que configuren el sistema sanitari públic i de cobertura pública.
  • La gestió i l'administració dels centres, els serveis i els establiments de protecció de la salut i d'atenció sanitària i sòcio-sanitària integrats en el Servei Català de la Salut, i dels serveis administratius que conformen la seva estructura, tot potenciant l'autonomia de gestió dels centres sanitaris.
  • La gestió i l'execució de les actuacions i els programes institucionals en matèria de promoció i protecció de la salut, prevenció de la malaltia, assistència sanitària i sòcio-sanitària i rehabilitació.
  • La gestió dels serveis i les prestacions del sistema sanitari públic de Catalunya.
  • L'establiment de directrius generals i criteris d'actuació vinculants quant als centres, els serveis i els establiments adscrits funcionalment al Servei Català de la Salut, pel que fa a la seva coordinació amb el dispositiu sanitari públic.
  • L'establiment, la gestió i l'actualització d'acords, convenis i concerts amb entitats no administrades per la Generalitat de Catalunya.[5]

Regions sanitàries[modifica]

Els serveis estan organitzats territorialment en set regions sanitàries, una per cada àmbit funcional del Pla territorial general de Catalunya:

La Meva Salut[modifica]

La Meva Salut és el web personal i intransferible que permet a la ciutadania de Catalunya disposar de la seva informació personal de salut i inclou la informació que s'ha generat per l'atenció sanitària que s'hagi prestat en algun dels centres assistencials públics.

Referències[modifica]

  1. [directors: M. Luisa de la Puente Martorell, Rafael Gomàriz i Parra]. El Sistema d'atenció a la salut a Catalunya : evolució i orientacions estratègiques des de la perspectiva del Servei Català de la Salut. Barcelona: Servei Català de la Salut, 2010. ISBN 978-84-393-8312-3. 
  2. «Missió, visió i valors». [Consulta: 15 març 2020].
  3. «Infraestructures». Arxivat de l'original el 2020-03-31. [Consulta: 15 març 2020].
  4. «El CatSalut i el model sanitari català». [Consulta: 15 març 2020].
  5. «Organismes. Generalitat de Catalunya». [Consulta: 15 març 2020].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]