Servei de taula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Servei de taula en un "Wagon-restaurant" de luxe.
Taula posada.

El servei de taula és tant la vaixella i les estovalles destinades al servei de la taula com la seva disposició, així com l'activitat del servent que serveix la taula. Està sotmès a convencions de certa rigidesa protocol·lària, especialment en els banquets i menjars d'alguna solemnitat, en la pràctica de les cases reials i nobles durant l'edat mitjana i l'Antic Règim, i en què, per emulació, se seguia en els domicilis de les classes altes i la burgesia del segle xix i la primera meitat del XX.

En el negoci contemporani de l'hostaleria (restaurants, bars, pubs i establiments similars), el servei de taula és el servei que fa un cambrer/a quan serveix beguda sobre menjars a la taula dels comensals. És diferent del servei de barra (més típic dels bars) en què la sol·licitud i el servei es fa directament a la barra (no en la taula dels comensals). en la majoria dels restaurants de tot el món el servei de taula és el més comú mentre que en els restaurants de menjar ràpid el més habitual és un servei de barra (o taulell).

Característiques[modifica]

En el servei de taula per regla general el cambrer sol·licita els plats o begudes als comensals i posteriorment els serveix. en aquest tipus de servei els clients paguen abans d'abandonar la taula i generalment ho fan a la persona que els va atendre. En alguns països el servei està inclòs en el preu de les consumicions, mentre que en altres va inclòs en una mena de propina.

Regles per a un servei de taula[modifica]

Per regla general s'entén per un servei de taula acceptable s'aconsegueix quan el cambrer atén els clients seguint els preceptes que a continuació s'enumeren:

 • Diligència. Servint primer les begudes i els aperitius per escurçar l'espera als comensals, servint els plats tan aviat surten de la cuina, etc.
 • Educació s'ha de tractar al client amb el respecte que es mereix i en tot moment amb la discreció adequada, mantenint les distàncies i no elevar la veu tenint cura en tot moment els tons.
 • No esgotar ficar presses és dolent, ja que incomoda els clients en gran manera, per les presses hi ha serveis de barra en què no hi ha cambrers.
 • No molestar procurant no interrompre les xerrades i discursos de les taules:
  • Memoritzant els plats sol·licitats i les persones que ho van sol·licitar
  • Prevenint certes necessitats dels comensals com: salers, vinagreres, etc.
  • No preguntant excessivament pel menjar

La regla general d'un bon servei de taula és aquell que es nota només: al començament (en la sol·licitud inicial per part dels comensals) i al final (quan s'abonen les consumicions).

Tipus de serveis[modifica]

 • Servei Guéridon - És el servei davant del comensal, és a dir que preparen el plat davant de la persona que ha de degustar el plat i el cambrer ofereix les racions
 • Servei a la russa - Es porten els plats preparats a la taula i el cambrer especialitzat s'encarrega de preparar-los davant dels comensals.[1]
 • Servei a l'anglesa - Un cap de taula serveix a tots i cada un dels comensals les mateixes quantitats i proporcions.
 • Servei americà - És quan el o els plats són portats directament de la cuina.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]