Dolmen de Ses Roques Llises

(S'ha redirigit des de: Ses Roques Llises)
Infotaula de geografia físicaDolmen de Ses Roques Llises
Imatge
Localització
Entitat territorial administrativaAlaior (Illes Balears) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 53′ 51″ N, 4° 06′ 45″ E / 39.897417°N,4.112583°E / 39.897417; 4.112583
Dades i xifres
Bé d'Interès Cultural
Data10 setembre 1966
IdentificadorRI-51-0003571
Història
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
CronologiaDolmènic - Bronze Antic
Troballa arqueològicaRestes humanes, punta de coure, ceràmica, botó d'os piramidal
Activitat
Com arribar-hiTorre d'en Galmés Modifica el valor a Wikidata

El dolmen de Ses Roques Llises o sepulcre megalític de Ses Roques Llises (Alaior - Menorca), és un dolmen o sepulcre megalític que es troba al sud del terme municipal d'Alaior, molt a prop del poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés i al costat del monument de Na Comerma de Sa Garita.[1]

Cronologia i estructura[modifica]

És una tomba col·lectiva construïda entorn dels anys 2100 i 1600 aC entre el final del calcolític i l'inici de l'edat del bronze. Formada per una cambra funerària rectangular en forma de capsa i construïda en sis grans lloses de pedra vertical i un estret i baix corredor davant la façana, del que només se'n conserva una pedra. S'hi accedia per una llosa perforada en obertura de tendència circular. Tenia tres lloses que el cobrien, les quals es poden veure caigudes a l'interior. Originalment tot aquest edifici estaria cobert per un túmul de terra i pedres del que encara s'observa part de la base a la seva banda occidental.[2][3]

Intervencions arqueològiques[modifica]

Va ser objecte d'una excavació arqueològica el 1974 sota la direcció de Guillem Rosselló Bordoy i Lluís Plantalamor Massanet. El monument es trobava totalment cobert de vegetació però l'estructura estava en bon estat de conservació. Malauradament els materials arqueològics referents a l'aixovar funerari i les restes humanes de l'interior estaven en molt mal estat a causa dels agents ambientals, especialment la humitat i les arrels dels arbres i mates. Així i tot es van poder localitzar algunes restes òssies humanes, molt degradades, i que no donaren pràcticament cap informació. L'aixovar estava compost per un braçal d'arquer, una punta de javelina o punyal de coure, un botó d'os piramidal i diverses peces ceràmiques.[4][5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dolmen de Ses Roques Llises
 1. SINTES, Elena. Guia Menorca Talaiòtica. La prehistòria de l'illa.. 1a edició. Barcelona: Triangle Postals, 2015. 
 2. PLANTALAMOR, LL. L'arquitectura prehistòrica i protohistòrica de Menorca i el seu marc cultural. Conselleria d'Educació i Cultura del GB.1991.
 3. PLANTALAMOR, LL. "Algunas consideraciones sobre sepulcros megalíticos de Menorca" dins Sautuola 11. Patronato de las Cuevas Prehistóricas de la provincia de (…) .1979
 4. ROSSELLÓ BORDOY, Guillem «Excavaciones arqueológicas en Torre d'en Gaumés (Alayor,Menorca).I. La sepultura megalítica de Ses Roques Llises». Noticiario Arqueológico Hispánico, 8, 1980.
 5. PLANTALAMOR MASSANET, L., ANGLADA FONTESTAD, M., FERRER ROTGER, A. Els aixovars dels sepulcres col·lectius de l'Illa de Menorca. Elements de tradició neolítica i calcolítica i evidències de relacions amb l'exterior. Congrés Internacional Xarxes al Neolític – Neolithic Networks Rubricatum. Revista del Museu de Gavà, 5 (2012) - ISSN: 1135-3791. pgs. 433-440.

Bibliografia[modifica]

Sepulcre de Ses Roques Llises
 • GARCÍA-ARGÜELLES,A -LÓPEZ,A., GUAL,J.M.: "Aproximació a l'ocupació del territori a l'Antiguitat: el terme municipal d'Alaior" dins Meloussa 3. Institut Menorquí d'Estudis. 1994.
 • MASCARÓ PASARIUS, J. "Carta arqueológica de Alayor" dins Geografia e Historia de Menorca. T.III. Josep Mascaró Pasarius. 1982.
 • MASCARÓ PASARIUS, J. "Los dólmenes" dins Geografia e Historia de Menorca. T.III. Josep Mascaró Pasarius. 1982.
 • PLANTALAMOR, Ll; RITA, M.C. "Arqueologia prehistòrica i protohistòrica" dins Enciclopèdia de Menorca.Tom vuitè. Obra Cultural de Menorca.1995.
 • SERRA BELABRE, M. Ll. "Arquitectura ciclópea menorquina" dins Arquitectura megalítica y ciclópea Catalano-Balear. C.S.I.C. 1965.
 • SERRA RAFOLS, J. de C. "Los dólmenes menorquines" dins El Iris.1955
 • SERRA,M.L; ROSELLÓ, G; ORFILA,J.A; NICOLÁS, J. de. Historia de Menorca, Tomo I. De los orígenes al final de la Edad Media. Rafael Timoner Sintes. 1977.
 • SINTES OLIVES, E. 2006. El monumento funerario de Ses Roques LLises. A Historia de las Islas Baleares. Tomo 16: patrimonio històrico y artístico. Ed. El Mundo-El Dia de Baleares. Edicions de Turisme Cultural. ISBN 84-95473-95-X. pgs. 22-23.

Vegeu també[modifica]