Sesquiterpè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Sesquiterpens)
El pirofosfat de farnesil és el precursor biosintètic dels sesquiterpens

Els sesquiterpens són una classe de terpens que consten de tres unitats d'isoprè i tenen la fórmula molecular C15H24. Com els monoterpens, els sesquiterpens poden ser acíclics o contenir anells incloent moltes combinacions úniques. Les modificacions bioquímiques com l'oxidació o el rearranjament produeixen els sesquiterpenoids, que hi estan relacionats, com per exemple l'òxid de cariofilè o el farnesol. Com els monoterpens, també són volàtils a temperatura ambient, tot i que en menor mesura, ja que tenen un pes molecular un 50% superior als primers.

Els sesquiterpens es troben a la natura, majoritàriament en plantes, insectes i fongs, tot i que també es poden trobar (a diferència dels monoterpens) en determinats vertebrats.[1] Actuen com semioquímics, per exemple agents de defensa (alguns són verinosos per als herbívors) o comunicació entre insectes i plantes.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Goodwin, T.E., Rasmussen, E.L., Guinn, A.C., McKelvey, S.S., Gunawardena, R., Riddle, S.W., and Riddle, H.S. (1999) African Elephant Sesquiterpenes, J. Nat. Prod. 62, 1570–1572.
  2. «funció comportamental del cariofilè sobre els insectes». pherobase, 09-01-2013.(anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sesquiterpè