Seu de l'Editorial Salvat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Seu de l'Editorial Salvat
SalvatEspasa-Mallorca39-0781.jpg
Dades
Tipus edifici
Arquitecte Pau Salvat i Espasa
Característiques
Estil arquitectònic Modernisme
Ubicació geogràfica
Localització C. Mallorca, 47-49
 41° 23′ 01″ N, 2° 08′ 55″ E / 41.383642°N,2.148616°E / 41.383642; 2.148616Coord.: 41° 23′ 01″ N, 2° 08′ 55″ E / 41.383642°N,2.148616°E / 41.383642; 2.148616
IPA
Identificador IPAC: 41266
Modifica les dades a Wikidata

La Seu de l'Editorial Salvat és una obra modernista de Barcelona inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

L'Editorial Salvat està ubicada a l'illa del districte de l'Eixample delimitada pels carrers Rocafort, Provença, Calàbria i Mallorca. Es tractava d'una edificació industrial de gran extensió realitzada per l'arquitecte i propietari de l'empresa Pau Salvat i Espasa. Actualment només resta dempeus de l'edifici original l'estreta part davantera del carrer Mallorca.[1]

La part de l'edifici original que es conserva, de planta rectangular, presenta una estructura en alçat de semisoterrani, planta baixa i planta pis, tot cobert per un terrat pla transitable tancat per un coronament esglaonat i una barana de ferro forjat.[1]

La façana s'articula en tres cossos diferenciats i respon a un eix axial situat a l'accés principal central. El cos central presenta el portal central emmarcat per un arc angular. A la part superior destaca la presència d'una gran obertura ogival dividida en una finestra triforada i un gran finestral. En el lloc més preeminent d'aquesta obertura s'ubica un escut amb l'inicial de l'editorial situada sobre una roda dentada. Aquesta obertura serveix de punt d'il·luminació a l'interior. El cos central té un coronament esglaonat més alt i és el que dóna la forma característica de la façana.[1]

El parament es presenta llis i recobert per estuc, excepte al sòcol de pedra de la planta baixa i els emmarcaments de les obertures, on es combina la pedra i el maó vist, donant-li una traça goticitzant. També hi ha alguns tocs de color en forma de trencadís. En conjunt es presenten a l'edifici uns elements formals propis d'un modernisme senzill.[1]

Història[modifica]

L'edifici es un projecte de l'any 1912 de l'arquitecte i propietari de l'editorial, Pau Salvat i Espasa. L'any 1916 es finalitzen les obres. Va rebre el premi de l'Ajuntament de Barcelona en la categoria d'edificació l'any 1916. Aquest fet es destacat per una placa de bronze situada a la façana. L'any 1962 es va realitzar un projecte d'ampliació i reforma de l'edifici dels arquitectes Subias, Giráldez y López Iñigo. L'any 1967 es realitza la sol·licitud de llicència que es concedida el mateix any.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Seu de l'Editorial Salvat». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 desembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seu de l'Editorial Salvat Modifica l'enllaç a Wikidata