Vagina

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Sexe vaginal)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula taxonòmicaVagina
Vaginal opening description-ca.svg
Detalls
Llatí vagina
Precursor Sinus urogenital
Artèria iliolumbar
Artèria vaginal
Artèria rectal mitja
plexe venós vaginal
Nòduls limfàtics ilíacs interns
Nòduls limfàtics inguinals superficials
Identificadors
MeSH [1]
TA A09.1.04.001
FMA 19949 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1264
EB Online science/vagina
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata

La vagina és un òrgan de l'aparell reproductor femení en els mamífers.[1] Té forma de conducte que s'estén entre la vulva i l'úter. Aquest s'utilitza per expulsar la menstruació, realitzar el coit i eventualment per a donar a llum. En el cas de les dones, aquest conducte s'utilitza també en altres pràctiques sexuals que poden no estar orientades a la reproducció.

La vagina és un òrgan molt musculós, ric en fibres de col·làgena, i relativament innervat en comparació amb la vulva. La seva superfície està colonitzada per múltiples espècies bacterianes i fongs, que conviuen en l'ecosistema de la flora vaginal i on predominen les espècies del gènere Lactobacillus, que li confereixen un pH baix. Aquesta aciditat impedeix l'entrada a l'organisme d'agents patògens. La vagina, com les altres mucoses, necessita una certa humectació, per la qual cosa produeix contínuament fluix vaginal.

Aquesta flora vaginal pot veure's minvada o modificada a causa de dutxes vaginals, abús de compreses i tampons, malalties de transmissió sexual, infeccions, etc. cosa que pot donar quadres més o menys greus de candidosi, tricomonosi, vaginosi bacteriana, Streptococcus faecalis, etc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «vagina». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.