Sext Afrani Burre

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaSext Afrani Burre
 Prefecte del pretori 

Dades biogràfiques
Naixement Gàl·lia Narbonesa
Mort 62 dC (Gregorià)
Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Sext Afrani Burre (Sextus Afranius Burrus o simplement Afranius Burrus, també Burrhus) fou un general romà.

L'emperador Claudi el va nomenar prefecte del pretori l'any 52 per recomanació de la seva esposa Agripina (abans hi havia dos prefectes). Afrani Burre i Sèneca van dirigir l'educació de Neró i ambdós van procurar influir en el jove príncep per tal que agafés hàbits virtuosos. Mentre la mare de Neró, Agripina, era partidària de seguir un model de poder anàleg al de Claudi, els partidaris de Burre i Sèneca volien donar més poder al Senat.

En morir Claudi el 55, Burre, d'acord amb Agripina, va proclamar Neró, al qual va portar a la prefectura del pretori on fou aclamat pels pretorians. Juntament amb Sèneca, es va oposar a les execucions que va ordenar Agripina al començament del regnat del seu fill.

Quan l'any 60 Neró va intentar matar la seva mare, però aquesta se'n va sortir, l'emperador va consultar a Afrani Burre i Sèneca esperant que aquests l'ajudarien a acabar la feina, però van refusar i Afrani Burre va fer constar que els pretorians estaven per protegir tota la casa del cèsar. També es va oposar al desig de Neró de matar la seva dona Octàvia.

Tots aquests fets van separar a Afrani Burre de Neró. Quan Agripina va morir assassinada el 62, Afrani Burre va caure en desgràcia i poc després (l'any 63) va morir, molts pensen que enverinat; Tàcit diu que potser va morir de malaltia o de verí, mentre d'altres autors no tenen dubte que fou enverinat.