Shinichi Mochizuki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShinichi Mochizuki
Nom original(ja) 望月新一 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 març 1969 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Tòquio (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Princeton
Phillips Exeter Academy Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiGerd Faltings Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Kyoto Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralYuichiro Hoshi (en) Tradueix, Yasuhiro Wakabayashi (en) Tradueix, Yu Yang (en) Tradueix i Arata Minamide (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webkurims.kyoto-u.ac.jp… Modifica el valor a Wikidata

Shinichi Mochizuki (japonès: 望月新一) (Tòquio, 29 de març de 1969) és un matemàtic japonès especialitzat en teoria de nombres i geometria.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

Quan Shinichi Mochizuki tenia cinc anys la seva família es va mudar a Nova York, Estats Units. Allà, va anar a Phillips Exeter Academy on es va graduar el 1985.[1] Va entrar a la Universitat de Princeton amb 16 anys i es va graduar amb honors de salutatorian el 1988. Va obtenir el títol doctorat en matemàtiques a la mateixa universitat el 1992 sota la direcció de Gerd Faltings.[2] Tot seguit va anar-se'n al Research Institute for Mathematical Sciences de la Universitat de Kyoto el mateix any, on el van anomenar professor el 2002.

Carrera[modifica]

Mochizuki va demostrar la conjectura Grothendieck en geometria anabeliana el 1996. Va ser ponent invitat al Congrés Internacional de Matemàtics l'any 1998. Durant el període 2000 - 2008 va descobrir diverses noves teories, incloent els frobenioides, geometria mono-anabeliana i la teoria de la funció etale theta per paquets de línies de les corbes de Tate.

El 30 d'agost de 2012, va publicar quatre esborranys, sumant prop de 500 pàgines en total, on desenvolupa la teoria anomenada Inter-universal Teichmüller (IUT) i l'aplica per provar diversos problemes oberts en teoria de nombres.[3] Aquests problemes inclouen la conjectura forta de Szpiro, la conjectura hiperbòlica Vojta i la conjectura abc. A causa de la innovació de la teoria i la dificultat dels matemàtics per estudiar-la, la IUT ha atret força interès mediàtic.

Ted Nelso, el maig de 2013 va declarar que Mochizuki és la persona sota el pseudònim Satoshi Nakamoto, el suposat creador de la criptomoneda Bitcoin.[4] Aquesta afirmació, Mochizuki no l'ha confirmat ni desmentit.

Publicacions[modifica]

Sobre teoria Inter-universal Teichmüller[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Princeton Weekly Bulletin 20 June 1988 — Princeton Periodicals». archive.is, 03-04-2013. Arxivat de l'original el 2013-04-03 [Consulta: 11 desembre 2017].
  2. «Shinich Mochizuki CV» (en anglès). [Consulta: 11 desembre 2017].
  3. Mochizuki, Shinichi INTER-UNIVERSAL TEICHM ̈ULLER THEORY IV: LOG-VOLUME COMPUTATIONS AND SET-THEORETIC FOUNDATIONS, Novembre 2017.
  4. «Ted Nelson Says That Bitcoin's Satoshi Nakamoto Is Shinichi Mochizuki» (en anglès). Forbes, 19-05-2013. Arxivat de l'original el 2017-12-12. [Consulta: 11 desembre 2017].