Shrek Tercer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Shrek the Third)
Infotaula de pel·lículaShrek Tercer
Shrek the Third Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióChris Miller i Raman Hui Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
cap valor Modifica el valor a Wikidata
ProduccióAron Warner Modifica el valor a Wikidata
GuióPeter S. Seaman i Jeffrey Price Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHarry Gregson-Williams Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMichael Andrews i Joyce Arrastia Modifica el valor a Wikidata
ProductoraDreamWorks SKG, DreamWorks Animation i Pacific Data Images Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUIP-Dunafilm i Paramount Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena6 maig 2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada89 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost160.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació813.367.380 $ (mundial)
804.438.141 $ (mundial)
322.719.944 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció, cinema fantàstic, cinema d'aventures i comèdia fantàstica Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Temaembaràs i canvi de cossos Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMolt, Molt Llunyà Modifica el valor a Wikidata

Lloc webdreamworks.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0413267 Filmaffinity: 416894 Allocine: 55718 Rottentomatoes: m/shrek_3 Letterboxd: shrek-the-third Mojo: shrek3 Allmovie: v322186 TCM: 636606 Metacritic: movie/shrek-the-third TV.com: movies/shrek-the-third AFI: 64473 TMDB.org: 810 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Pel·lícules d'animació de DreamWorks Animation
Sèrie: Pel·lícules de Shrek Modifica el valor a Wikidata
Shrek 2 Modifica el valor a Wikidata

Shrek Tercer[1][2] (títol original en anglès Shrek the Third) (2007) és una pel·lícula animada dirigida per Chris Miller i Raman Hui. És la tercera pel·lícula de la saga de Shrek, després de Shrek i Shrek 2. Va estar nominada al BAFTA a la millor pel·lícula d'animació. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.

Argument[modifica]

La pel·lícula comença amb el Príncep Galant, qui està actuant en una obra de teatre en un club nocturn. Després que tot el públic es burli de l'espectacle, ell torna al seu camerino, que és només una taula enmig del carrer, i es posa a parlar amb la foto de sa mare, sobre el fet que ell no ha viscut "feliç per sempre".
Mentrestrant, Shrek i Fiona han de prendre el lloc de reis de Lluny Lluny Enllà temporalment, perquè el rei Harold està malalt. I el Shrek només vol tornar al seu aiguamoll, i viure tranquil amb la Fiona.

El rei Harold es troba agonitzant i abans de morir demana a Shrek que sigui el nou rei, però ell no ho vol, i per això demana al rei Harold si hi ha algun hereu més. Harold respon que el seu nebot Artús és l'únic familiar. Finalment el rei Harold mor, i el Princep Galant i la seva xicota, la Princesa Rapunzel, pensen a aprofitar-se'n ells dos mateixos de la situació per a convertir-se'n en el nou rei i en la nova reina. Shrek, Ruc i el Gat amb Botes comencen un viatge per anar a trobar l'Artús. Mentre salpa el vaixell, Fiona diu a Shrek que és prenyada. Shrek, sorprès per la notícia, comença a tenir malsons sobre els seus tres fills. Somia moltíssims ogres nadons, i encara que Ruc li diu que ser pare és meravellós, a Shrek el preocupa no ser un bon pare.

Llavors arriben a l'Acadèmia Worcestershire, on estudia Artús. S'adonen que és el clàssic noi antipopular, i Shrek li diu que ell serà el nou rei de Lluny Lluny Enllà. Quan s'hi dirigeixen, el Ruc i el Gat comencen a parlar a l'Artús de les seves responsabilitats com a rei, i per això Artús s'espanta i se'n vol tornar, però Shrek ho vol impedir i, a causa d'això, naufraguen en una platja. Artús fuig de Shrek i arriba fins a la casa de Merlí, el seu antic professor de màgia, a qui Shrek demana ajuda per tornar a Lluny Lluny Enllà. Merlí es fa pregar, però a la fi els ajuda amb un encanteri, que té certs efectes secundaris... El Ruc i el Gat amb Botes han patit un bescanvi de "personalitats", és a dir que, el Ruc calça botes i el Gat brama.

Però en arribar a Lluny Lluny Enllà, s'adonen que les coses han canviat lleugerament pel regne... El príncep Galant i la seva xicota, la Princesa Rapunzel, han convençut els malvats dels contes de fades de fer una mena de cop d'Estat, i han tancat la Reina, la princesa Fiona i les altres tres princeses, la Blancaneu, la Ventafocs i la Bella Dorment en un calabós... Mentrestant, el nou rei Galant i la seva nòvia, la princesa Rapunzel, es preparen a representar la seva última obra, que ha d'acabar... amb la mort de Shrek. Tanmateix, el Príncep Galant i la seva nòvia, la Princesa Rapunzel, es veuràn molt ben sorpressos pel canvi d'actitud de la Princesa Fiona i les altres tres princeses, la Blancaneu, la Ventafocs i la Bella Dorment, que deixaran enrere el seu paper de "princeses en perill", per a fer un contraatac per tal de recuperar el tron i salvar Shrek de les mans del Príncep Galant i de la seva nòvia, la Princesa Rapunzel... i el regne Lluny Lluny Enllà.

Repartiment[modifica]

  • Shrek: És un ogre amb un bon cor. Està impacient d'escapar-se de l'enrenou del regne i tornar a la seva vida tranquil·la a l'aiguamoll amb la seva dona Fiona i els seus amics el Ruc i el Gat amb Botes. Nogensmenys, està a punt de descobrir que casar-se amb una princesa implica certes responsabilitats.
  • Ruc: Després de casar-se amb Dragona, ara és pare orgullós d'un munt de Dracs-rucs. Es mor de ganes d'estar amb la família, però sempre s'apunta si es tracta d'una nova aventura.
  • Fiona: És intel·ligent, fort i capaç d'embolicar-se a puntades amb una banda de malfactors i vèncer-los. Per a més detalls, és una ogre. Després de trobar l'amor de la seva vida, Fiona va deixar enrere les seves fantasies adolescents i els seus somnis de contes de fades. Encoratja les altres princeses a fer el mateix i els ajuda a trobar la força que totes tenen dintre.
  • El gat amb botes: És l'altre company lleial de Shrek. Representa el valor, la força i el romanticisme de la Guineu en el cos d'un dolç gatet. Sempre ho veu tot des del punt de vist d'un fadrí.
  • Artús: És el cosí de la Fiona i l'hereu al tron. Shrek decideix de sortir a cercar-lo i portar-lo de nou al regne de Molt Molt Llunyà. Així és com descobreix que Artús és un noi prim de 16 anys que estudia en un centre d'ensenyament secundari medieval i que utilitza la seva astúcia i creativitat per escapar-se de qualsevol situació que impliqui la mínima responsabilitat.
  • Princep Galant: Tot i estar profundament emmarat, està decidit a trobar el país de l'eterna felicitat. Obsessionat pel poder i la fama, farà el que sigui per aconseguir-los. Per arribar als seus fins i venjar-se de Shrek i Fiona, es fa amb una colla de dolents de contes de fades.
  • Reina Lilian: La reina és molt més que la típica mare. En veure que el regne està en perill, aquesta noble líder s'uneix a la seva filla per defensar-lo. No es trigarà a descobrir de qui ha heretat la Fiona el seu esperit lluitador.
  • Rei Harold: El rei ha canviat molt des del dia que va conèixer Shrek. Per començar, ha recuperat la seva forma primitiva de granota. Més encara, ha acceptat la seva filla i el seu marit tal com són i els rep amb els braços oberts. Però està malalt i el preocupa de trobar un successor adequat, fins i tot es rumia la possibilitat que siguin Shrek i Fiona.
  • Capità Garfi: Se'l coneix sobretot per la seva melosa veu en Shrek 2. Quan el Príncep Encantador el desafia de trobar el país de la felicitat eterna, es converteix en el capità dels dolents dels contes de fades. Però ja se sap, gos bordador poc mossegador. Tendeix a confondre els nens amb el seu etern enemic Peter Pan i li costa de controlar la seva banda de pirates.
  • Merlí: És l'antic professor de màgia de l'institut. És un solitari excèntric que, després de patir una crisi nerviosa, ha decidit retirar-se a la tranquil·litat de la natura a la recerca del seu diví destí. Només vol que el deixin en pau. La seva màgia està una mica rovellada i les seves tècniques són d'allò més extremes, però acaba sent de gran utilitat a Shrek i als nois.

Música[modifica]

Totes les cançons són escrites i compostes per Harry Gregson-Williams.[3]

Núm. Títol Durada
1. «The Royal Treatment»   2:31
2. «Fatherly Dreams»   2:19
3. «The Frog King Dies»   2:51
4. «Another Adventure»   2:33
5. «Little Ogre Feet»   1:53
6. «Worcestershiree?»   1:53
7. «Charmed & Dangerous»   3:25
8. «Artie's Sob Story»   1:33
9. «A Warm & Fuzzy Navel»   2:17
10. «The Campfire»   1:34
11. «The Hook Attack»   1:22
12. «Merlin»   1:48
13. «The Trip Home»   2:15
14. «Princess Resistance»   2:26
15. «The Dressing Room»   2:19
16. «The Show Begins»   2:03
17. «King Arthur»   3:30
18. «(Almost) Alone at Last»   2:01
Durada total:
37:13

Repartiment[modifica]

Actor Personatge Doblatge al català[4]
Mike Myers Shrek Luis Posada
Eddie Murphy Ruc Eduard Farelo
Cameron Diaz Princesa Fiona Núria Mediavilla
Antonio Banderas Gat amb Botes Albert Mieza
Julie Andrews Reina Lilian Rosa Guiñón
John Cleese Rei Harold Jordi Vila
Rupert Everett Príncep Galant Josep Maria Mas
Larry King Germanastra més Lletja Jordi Boixaderas
Conrad Vernon Home de Gingebre Aleix Estadella
John Krasinski Lancelot Raúl Llorens
Ian Mcshane Domènech Farell Capità Garfi
Kelly Asbury Jaume Costa Mestre de Cerimònies
Aron Warner Eduard Doncos Llop
Justin Timberlake Artús Lluís Jutglar
Eric Idle Merlin
Cody Cameron Pinotxo
Amy Poehler Blancaneu
Cheri Oteri Bella Dorment
Carme Buxaderas
Gerard Clos
Aida de la Cruz
Sunna Fernández
Joan Gibert
Sergi Hom
Marcel Navarro
Pep Papell
Maria Romeu
José Claudio Ruiz
Jordi Salas
Manel Veiga
Veus Addicionals

Premis i nominacions[modifica]

Any Premi Categoria Persona Resultat
2007 National Movie,(Regne Unit)[5] Pel·lícula d'Animació Shrek Tercer Nominada
2007 World Soundtrack[5] música Harry Gregson-Williams Nominada
2008 Premis Bafta[5] Pel·lícula d'Animació Shrek Tercer Nominada
2008 David di Donatello[6] Pel·lícula estrangera Shrek Tercer Nominada
2008 Premis Saturn[6] Pel·lícula d'Animació Shrek Tercer Nominada
2008 Premis Annie[6] Director Chris Miller
Raman Hui
Nominats
2008 Golden Trailer[6] Pel·lícula Animació (Poster) Shrek Tercer Guanyadora
Tràiler Shrek Tercer Nominada
Pel·lícula Familiar Shrek Tercer Nominada
2008 Kids' Choice,(EUA)[7][8] Veu Eddie Murphy Guanyadora
Pel·lícula Animació Shrek Tercer Nominada
Veu Cameron Diaz
Mike Meyers
Nominats
2008 Motion Picture Sound Editors (EUA) So Richard L. Anderson
Thomas Jones
David A. Whittaker
Guanyadors
2008 People's Choice, (EUA)[9] Pel·lícula familiar Shrek Tercer Guanyadora
2008 Visual Effects Society[5] efectes visuals John Cleese
Guillaume Aretos
Tim Cheung
Nominada

Referències[modifica]

  1. Títol en català de la pel·lícula, a Ésadir
  2. Fitxa de doblatge al català de la pel·lícula, a ElDoblatge
  3. «Harry Gregson-Williams-Shrek the Third» (en anglès). allmusic. [Consulta: 15 gener 2014].
  4. «Shrek Tercer». el doblatge. [Consulta: 15 gener 2014].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Shrek the Third» (en anglès). imdb. [Consulta: 15 gener 2014].
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Shrek Tercero» (en castellà). leelibros. Arxivat de l'original el 16 de gener 2014. [Consulta: 15 gener 2014].
  7. «"2008 Host & Nominees Release". Nickelodeon.» (en anglès). nickkcapress. Arxivat de l'original el 27 d’abril 2012. [Consulta: 15 gener 2014].
  8. «"Nickelodeon's 2008 Kids' Choice Awards Ratings Release".» (en anglès). nickkcapress. Arxivat de l'original el 17 d’agost 2011. [Consulta: 15 gener 2014].
  9. «"Premis People's Choice 2008, Nominacions".» (en anglès). People's Choice. [Consulta: 15 gener 2014].

Enllaços externs[modifica]