Si major

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Si major
B Major key signature.png
Tonalitat relativa Sol sostingut menor
Tonalitat paral·lela Si menor
Notes
si, do#, re#, mi, fa#, sol#, la#, si

Si major (també SiM en la notació europea i B en la notació americana) és la tonalitat que té l'escala major a partir de la nota si. Així, la seva escala està constituïda per les notes si, do, re, mi, fa, sol i la. La seva armadura té cinc sostinguts (fa, do, sol, re, la). El seu relatiu menor és la tonalitat de sol sostingut menor, i la tonalitat homònima és si menor. El seu equivalent enharmònic és do bemoll major. Cal observar que en alemany, la nota si (B americana) s'anomena "H", i que si bemoll s'anomena "B".

Escala en si major

L'armadura de si major és la que té menys sostinguts amb tres línies d'aquests. A la clau de Sol, es posa el sostingut a La no en la seva esperada posició al costat del Sol agut, ja que es surt del pentagrama, es posa llavors sota. A la clau de fa si seria possible fer-ho, però a causa del fet que en la música per a piano resultaria en una disuniformitat que destorbaria la lectura a primera vista, l'armadura de si major és pràcticament la mateixa que la de la clau de Sol A la clau de Do en tercera, com passa en el quartet de corda i música orquestral, l'armadura de Si major és usualment escrita just entre dues línies de sostinguts. Generalment es fa servir l'escala de do en el pentagrama.

Tot i que és fàcil pensar que si gran és una escala estranya o incòmoda a causa de la seva distància amb C Major (com pot apreciar-se en el cercle de quintes) o l'elevat nombre de sostinguts que conté, Frederic Chopin la considerava com una de les més fàcils de tocar, argumentant que era més fàcil per als dits accedir a les tecles negres, per això sovint solia recomanar el seu aprenentatge als estudiants de piano primerencs, deixant per al final l'escala de C major per aquesta raó (la seva absència de tecles negres la cap a la més difícil de totes de tocar amb facilitat). És utilitzada en sinestèsia per representar el color blau.

Obres clàssiques famoses[modifica | modifica el codi]

Cançons pop conegudes[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Si major Modifica l'enllaç a Wikidata