Si vis pacem para bellum

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Inscripció al Centre Cultural dels Exèrcits de Madrid (Espanya).

Si vis pacem, para bellum és una màxima llatina que vol dir "Si vols la pau, prepara la guerra". Tot i que de vegades s'atribueix erròniament a Juli Cèsar, en realitat deriva d'un passatge de l'escriptor romà de temes militars Vegeci que diu:

« "Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum" (llibre III, prefaci). »

La dita és una de les moltes basades en la seva obra Epitome rei militaris, possiblement escrita al voltant de l'any 390.

Hi ha una subtil diferència en la gramàtica de les dues frases. La primera és emfàtica, o viva. Es tracta d'una frase condicional presentada com a una oració adverbial amb el verb en indicatiu. En general s'esperaria que el verb principal estigués en indicatiu, però l'autor el canvià a imperatiu. El resultat és un imperatiu: si realment vols la pau, prepara la guerra.

La frase de Vegeci és una hipòtesi. És una frase condicional menys vívida, construïda amb una oració adjectivada i amb els dos verbs en subjuntiu: qui desitgés la pau, (per tant), hauria de preparar la guerra .

Part d'aquesta frase s'ha convertit en un terme popular en el món de les armes, ja que dóna nom a un calibre molt usat per les forces de seguretat de molts països: el 9 mm Parabellum.

Referències als mitjans audiovisuals[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]