Simbologia dels colors

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La simbologia dels colors en l'art i en l'antropologia es refereix a l'ús del color com a símbol a les diverses cultures. Hi ha una gran diversitat en l'ús dels colors i en les seves associacions amb cada concepte a les diverses cultures[1] i fins i tot en una mateixa cultura en èpoques diferents.[2] Un mateix color pot tenir simbologies molt diferents en una mateixa cultura al llarg del temps.

El color té una dimensió psicològica, i juga un paper important en la nostra vida, influenciant-nos cada dia. Les associacions simbòliques dels colors vénen determinades per reaccions emocionals i són resultat de la nostra educació i cultura.

També hi ha unes preferències cromàtiques pròpies de l'edat, sexe, lloc de residència o d'origen. Els consumidors més joves prefereixen escollir colors més vius;[cal citació] les persones grans prefereixen colors clars i senzills.[cal citació] Els homes prefereixen combinacions cromàtiques monocromes, preferentment blaus i marrons, i les dones prefereixen colors més elaborats.[cal citació] De tota manera, el mode en què un color és percebut depèn de l'estat d'ànim de qui mira i de les seves experiències personals.

El simbolisme cromàtic distingeix entre colors càlids, colors freds, colors clars i colors foscos, com una mena d'ambivalència.

El fet de tenir un color preferit, també va molt amb el caràcter que té cada persona.

Ex.: si ets una persona forta, et pot agradar molt el vermell;[cal citació] si ets, però, molt afectuós i molt sensible, doncs el rosa.[cal citació].

Colors càlids i freds[modifica | modifica el codi]

Els colors càlids són els matisos que van des del vermell al groc, passant pel taronja, rosa, marró... Són brillants, ostentosos i agressius. Atreuen l'ull i exciten les emocions. Animen la motivació.

Els colors freds són els matisos que van des del verd al violat, incloent-hi els blaus i els tons del gris. Retarden el metabolisme del cos[cal citació] i són molt usats en hospitals per a calmar pacients maníacs.[cal citació] Poden semblar tenebrosos i opressius o, en cas contrari, poden produir sensació de frescor.

Colors clars i foscos[modifica | modifica el codi]

Es refereixen al to, la quantitat de blanc o negre barrejats en el color. Els colors clars són delicats i eteris, subtils i de qualitat.

Els colors foscos són pesats. Negre, vermell fosc, verd fosc, etc., s'associen a la reialesa i connoten dignitat.[cal citació] Es troben en vestits d'home i roba formal. Donen una aparença de magnificència.

Colors brillants i opacs[modifica | modifica el codi]

Es refereixen a la brillantor o a la intensitat del color.

Els colors brillants tenen personalitats poderoses. Són usats generalment en roba de nens i joguines. L'ull tendeix a cansar-se'n.[cal citació]

Amb els colors opacs, ens trobem amb el gris, que apaga la personalitat dels colors. Fan una impressió borrosa. Ajuden a reduir la tensió.[cal citació]

Simbolisme mitjançant el color[modifica | modifica el codi]

Vermell[modifica | modifica el codi]

[AMOR / ARDOR / CÒLERA / ENTUSIASME / PASSIÓ / FORÇA]

El vermell és el color més intens de l'espectre i col·loca els objectes en un primer pla, i és el color més proper. El vermell evoca un missatge de perill, d'excitació, de passió, de força i dinamisme.[cal citació] Provoca emocions fortes, expressa passions.[cal citació] És un color molt visible, ideal per a cridar l'atenció. Dóna missatges estimulants i enèrgics.

A la Xina, representa la sort (les núvies xineses es vesteixen d'aquest color).[cal citació]

Groc[modifica | modifica el codi]

[FELICITAT / CURIOSITAT / OPTIMISME / ESPONTANEÏTAT]

És el color més alegre de l'espectre. Està associat a la calor, a l'optimisme i la diversió. El groc aporta vitalitat a altres colors. L'associació del groc amb el sol, li dóna un aura lluminosa que evoca saviesa, intel·ligència i imaginació.

En molts països, el color groc és testimoni d'èxit, prosperitat i poder.[cal citació] Al Japó, simbolitza la gràcia i la noblesa.[cal citació]

La gran visibilitat del groc estimula l'intel·lecte[cal citació] i, com a fons sota lletres negres, millora la memorització.

També se l'associa amb la covardia i la traïció, com és el cas de França.[cal citació]

Taronja[modifica | modifica el codi]

[DINAMISME / EXUBERÀNCIA / SOCIABILITAT / SIMPATIA]

En ser un color combinat de vermell i groc, té les característiques dels dos colors. Té energia i vitalitat, i també alegria i entusiasme. És un color enèrgic, dinàmic i creatiu, i és el color internacional dels grups de seguretat. També suggereix la idea de bona qualitat, sinònim de frescor i de productes sans.

En cromoteràpia, es considera un estimulant per a la curació.[cal citació]

Pel seu aspecte lúdic i actiu, és un dels colors preferits dels nens, adolescents i atletes.[cal citació]

Verd[modifica | modifica el codi]

[NATURA / ESPERANÇA / GENEROSITAT / HARMONIA]

El verd és sinònim de vida i creixement, i també és el color més pàl·lid i tranquil·litzant[cal citació] de l'espectre. Com més càlid és el verd, més calmant resultarà. Evoca clemència, bondat, generositat i seguretat.

Segons els seus matisos i emplaçaments pot tenir diferents missatges.

El verd més groguenc evoca la primavera, la joventut, però també la immaduresa i la falta d'experiència.

El verd botella és el color dels boscos i representa més estabilitat i maduresa.

El verd oliva s'associa al poder, i el verd pradera està lligat al creixement i la fertilitat.

Els verds més vius tenen un aspecte refrescant i els més pàl·lids evoquen serenitat, pau i netedat.

Qualsevol producte embolicat en paper verd, semblarà sa, natural i ecològic.

Als Estats Units, el verd és el color dels diners; per als europeus, és esperança[cal citació] i, per als àrabs, és força i fertilitat.[cal citació]

Blau[modifica | modifica el codi]

[CALMA / CONFIANÇA / FIABILITAT / ORDRE]

El blau és un dels colors més apreciats.[cal citació] Quasi totes les associacions simbòliques amb el blau són positives.

El blau és el to ideal per a expressar confiança i sinceritat. És estimulant i convida a la conversa. És símbol de fidelitat, esperança i fe. S'associa amb el sabor dolç.

Els blaus clars són tranquil·litzants i calmants. Creen una atmosfera amb encant i expressen dolçor.

El blau marí representa la fidelitat i suggereix autoritat. Indueix al respecte i a la integritat.

El blau fosc s'associa a la riquesa en moltes cultures. Evoca bona educació, rang social elevat, estabilitat, dignitat, poder i èxit.

En moltes cultures és el color més protector. A l'Orient Mitjà, les portes pintades de blau protegeixen dels esperits malignes.[cal citació]

Rosa[modifica | modifica el codi]

[ATENCIÓ / AMABILITAT / SENSIBILITAT / TENDRESA]

El rosa és un color passiu que afavoreix l'amabilitat i disminueix l'agressivitat i el mal geni. És un color tranquil·litzant que desarma qualsevol agressivitat (el rosa calma i cura).

És un color maternal i el més "femení"[cal citació] de l'espectre. Evoca ambients estivals i perfums de flors.

Un rosa viu, pujat de vermell, el converteix en un color enèrgic, divertit i actual.

Marró[modifica | modifica el codi]

[BENESTAR / CONFIANÇA / PRAGMATISME]

El marró representa estabilitat. És el color de la terra i la llar. Evoca confiança, sinceritat i treball, però també humilitat.

El marró té un punt rústic que s'associa a la vida i a l'aire lliure.

Violeta[modifica | modifica el codi]

[MORT / MISTICISME / SECRET / ESPIRITUALITAT]

El món de les coses fantàstiques i màgiques està associat al color violeta. El violeta és espiritual, misteriós, i alhora digne i estricte. És el color dels sacerdots i la religió catòlica.[cal citació]

Era un color reservat als emperadors, generals i senadors;[cal citació] és per això que també s'associa a la riquesa, la reialesa i l'elegància.[cal citació]

És un color protector, apassionat i generós, el color del compromís i la meditació.

Aquest color suggereix sensacions molt variades en funció de les seves tonalitats. El més fosc té connotacions funeràries i pot ser massa solemne i depriment. Els més clars, com el color lavanda, tenen una connotació més nostàlgica i romàntica, que suggereix calma i tranquil·litat.

Gris[modifica | modifica el codi]

[CONTEMPLACIÓ / AVORRIMENT / SOBRIETAT]

És un color neutre: ni innocència ni culpabilitat. El gris evoca tristesa i ansietat. És un color que no implica, és convencional, digne, distant i solemne.

No té cap emoció, és neutre i clàssic, ni excita ni calma. S'associa a la maduresa i la saviesa.

També dóna sensació de prestigi i riquesa. Els metàl·lics evoquen avanços tecnològics i competència. És un color inexpressiu i pràctic amb missatge sobri.

Blanc[modifica | modifica el codi]

[PURESA / BONDAT / NETEDAT]

Representa puresa, innocència, virtut, bondat, fidelitat i el bé. El blanc ha estat associat durant molt de temps a un estatus social elevat, que era el de qui podia conservar la pulcritud i netedat de la roba blanca.

Simbolitza netedat i seguretat.

El blanc es considera, per a molts, l'absència de color.[cal citació]

Llocs com l'Índia, la Xina o el Japó associen el blanc a la mort.[cal citació]

El blanc es considera un color fred perquè s'associa a la neu i al gel.

Agitar una bandera blanca és signe universal de pau.[cal citació]

Negre[modifica | modifica el codi]

[MORT / MISTERI / SOFISTICACIÓ / ELEGÀNCIA]

En la síntesi subtractiva, és el resultat de la unió de tots els colors primaris. En la síntesi additiva, és l'absència de color i de llum.

És el color més dur i dominant i, a la vegada, el més elegant i sofisticat. És convencional, digne, i pot resultat agressiu.

S'associa a la mort,[cal citació] a allò desconegut i misteriós. Color de la mala sort, que evoca perill. En molts països, és el color del dol.[cal citació]

En el món de la moda, el negre és omnipresent. És misteriós i seductor. En ser un color tan poderós, una simple línia genera un fort impacte gràfic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Whitfield TW, Wiltshire TJ. «Color psychology: a critical review». Genet Soc Gen Psychol Monogr, vol. 4, 116, Nov 1990, pàg. 385–411.
  2. Birren, F.. Color Psychology and Color Therapy: A Factual Study of the Influence of Color on Human Life. Kessinger Publishing, 2006. ISBN 9781425424107 [Consulta: 22 març 2015]. 
  • Sutton, Tina; La armonía de los colores, Ed. Blume.
  • Fisher, Mary & Zelanski, Paul;Color, Ed. Blume.