Simfonia núm. 31 (Mozart)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composició'Simfonia núm.31
«París»
BoezlschiessenTargetMozartAndBaesle.PNG
Postal de Mozart a París el 1777
Forma musicalSimfonia
TonalitatRe M
CompositorWolfgang Amadeus Mozart
Creació1778
Data de publicació1778
CatalogacióK.300a(297)
Durada19'21
 1. Allegro assai
 2. Andantino
 3. Allegro
Estrena
Estrena1778 Concerts Espirituals - (París)
IMSLP: Symphony_No.31_in_D_major,_K.297/300a_(Mozart,_Wolfgang_Amadeus)
Modifica les dades a Wikidata

La Simfonia núm. 31 en re major, K. 297 (K. 300a), coneguda també com a Simfonia París, fou escrita el 1778 per Wolfgang Amadeus Mozart. Va ser estrenada en els Concerts Espirituals de París i consta de tres moviments:

 1. Allegro assai
 2. Andantino
 3. Allegro

Mozart a París[modifica]

Com que el seu pare no pogué aconseguir el permís per absentar-se dels seus deures a Salzburg, la mare de Mozart l'acompanyà en un llarg viatge iniciat el març de 1777. Anaven a la recerca d'una feina pel jove compositor en un centre important. Aquest tolerava cada vegada menys el provincianisme de Salzburg, on tant ell com el seu pare eren empleats de l'arquebisbe Colloredo.

Mare i fill es dirigiren a Munic. En una carta a casa seva el jove compositor relatava la seva entrevista amb l'elector Maximilià Josep. Inclús el mateix relat de Mozart mostra la seva feixuguesa social; una mescla d'excessiva confiança en si mateix i de servilisme dissimulat, com ho descriu el biògraf Hugh Ottaway.

Mozart va escriure:

« Quan l'elector se m'acostà, li vaig dir: «Vostra Altesa, amb tota humilitat permeteu posar-me als vostres peus i oferir-vos els meus serveis.» «Així que heu abandonat Salzburg per sempre?» «Si, Vostra Altesa, per sempre.» «Com és això? Us heu barallat amb ell?» «En absolut, Vostra Altesa. Només vaig demanar permís per a viatjar, cosa que em negà. De manera que em vaig veure obligat a fer aquest pas encara que, de fet, durant molt temps he tingut la intenció d'anar-me'n.» »

És fàcil imaginar que l'Elector pensà que Mozart l'abandonaria igualment, quan li negués permís per a viatjar. La carta continua:

« «Salzburg no és lloc per a mi, li ho puc assegurar.» «Déu del cel! Vostè és molt jove! Però el seu pare encara està a Salzburg?» «Si, Vostra Altesa. Ell també es posa als vostres peus amb la màxima humilitat... el meu únic desig és servir a Vostra Altesa, el qual és tan gran...» «Sí, benvolgut noi, però no tinc vacants. Ho sento. Si tan sols hi hagués una vacant...» «De ben segur, Vostra Altesa, que sens dubte podria fer molt a favor de Munic.» «Ho sé. Però no hi ha cas, perquè aquí no resta cap vacant» »

Així li deia mentre s'allunyava. Escenes similars es devien repetir a Augsburg, després a Mannheim i després a París.

A Augsburg, Mozart es féu molt amic d'una cosina seva, Maria Anna Thekla Mozart. Des de Mannheim li va escriure cartes grolleres, plenes d'acudits d'adolescents sobre les funcions del cos. També a Mannheim s'enamorà d'una jove cantant, Aloysia Weber. De veritat planejà fugir en una gira artística a Itàlia amb Aloysia i la família d'ella. La mare de Mozart no tenia poder suficient per a parar aquest pla tan desbaratat. Malgrat tot, una seriosa carta del seu pare, Leopold, des de la seva llar a Salzburg, feu recuperar a Wolfgang el bon sentit.

Malgrat que el pla de la seva mare era retornar a Salzburg després de Mannheim, ella ja no estava disposada a deixar en Wolfgang lliurat als seus propis mitjans. De forma que ambdós partiren en un esgotador viatge de nou dies a París. Leopold havia escrit: Vagin-se'n a París! Trobin el seu lloc entre gent important!. Però tot el que Wolfgang pogué trobar a París foren pobres treballs ensenyant a alumnes que estaven lluny de ser importants.

Comença a compondre[modifica]

Malgrat ser poques les oportunitats per a compondre eren poques, Mozart rebé un encàrrec per a una simfonia. La planejà especialment per a París, per la seva orquestra i pel seu públic. Tal com el compositor havia esperat, la Simfonia en re major fou tremend-ament popular. Però així i tot, no es presentà cap oferta de feina. Mozart restava descoratjat. després rebé un fort molt fort en morir la seva mare. No restava gaire a fer, excepte tornar a Salzburg, on Leopold se les havia arranjat per convèncer a l'arquebisbe perquè donés feina novament a Wolfgang.

De camí a casa el compositor féu una escala a Munic. Volia tornar a veure Aloysia Weber. Leopold estava molt preocupat, especialment ara que la mare de Mozart ja no estava a prop per a evitar que aquest cometés alguna imprudència. Leopold no necessitava preocupar-se. La carrera d'Aloysia com a cantant estava avançant ràpidament, i ella no tenia la menor intenció d'involucrar-se amb un compositor en atur.

Mozart arribà a la seva llar amb molt poc que mostrar com a producte del seu viatge. La seva mare havia mort i els recursos de la família restaven esgotats, i ell es presentava sense res més que una presentació exitosa de la Simfonia París, un flirteig insatisfet amb una cantant i un temps de plaer passat amb una cosina a la qual podia escriure cartes obscenes. Leopold no estava gens satisfet i Wolfgang estava deprimit davant la perspectiva d'haver de quedar-se a Salzburg.

Un avantatge del viatge fou que Mozart escolta la famosa Orquestra de Mannheim, famosa en tota Europa per la seva precisió, capacitat per fer sobtats canvis de registre o dinàmica, una excel·lent secció de vents i habilitat per fer enormes crescendos. Els compositors de Mannheim --Johann Stamitz, Carl Stamitz, Franz Xaver Richter, Franz Beck, Anton Filtz, Christian Cannabich, Giuseppe Toëschi, Ignaz Holzbauer i Ernst Eichner—planejava la seva simfonia per mostrar la capacitat d'aquesta gran orquestra. Quan Mozart escolta algunes de les seves obres, se sentí profundament impressionat amb el virtuosisme de l'orquestra i també amb la saviesa de destinar una simfonia per un conjunt en particular.

La Simfonia[modifica]

Quan arribà a París, es trobà amb una altra bona orquestra i un altre grup de compositors que escrivien específicament per a ella. Així quan rebé l'encàrrec de Joseph Legros, director del (Concerts espirituals), de compondre una simfonia per a l'orquestra de París, la dissenyà per impressionar aquest grup. De manera que la Simfonia en re major fou la seva primera simfonia que incloïa clarinets. Com que el conjunt tenia cordes excel·lents, Mozart les destacà. La simfonia obre, per exemple, amb un artifici que era l'orgull de l'orquestra de París; un vigorós uníson de cordes conegut com le premier coup d'archet. Mozart va escriure a casa seva: He estat curós de no desatendre—le premier coup d'archet--, i això és molt adequat. Quant de foc d'encenalls fan aquí els bous amb aquest truc! Que el diable se m'emporti si puc distingir alguna diferència! Comencen tots junts, tal com ho fan en altres llocs.

Un altre exemple de l'èmfasi de les cordes és l'apertura del tercer moviment, amb un duo contrapuntístic dels primers i segons violins sols. Aquest segon tema del moviment s'inicia de forma similar, amb un passatge imitatiu per als violins. A més, Mozart va escriure diversos passatges per a cordes enfront d'acords sostinguts dels vents.

No solament va compondre específicament per als músics de París sinó que fou prou complaent també per a substituir el que tenia amb un moviment lent més curt, quan Le Gros es queixà de les excessives modulacions. El moviment original, que ha estat restaurat per les interpretacions modernes, presenta les cordes en algunes figuracions ràpides.

En un sentit, la capacitat del compositor en escriure per a un conjunt particular, més el seu desig de compondre una simfonia que s'ajustés als gustos del públic (i de Le Gros), assegurà l'èxit. Le Gros la declarà la millor simfonia que s'havia escrit mai per a la seva serie i el públic restà encantat amb ella. En un altre sentit, malgrat tot, l'obra fou un fracàs, doncs no assolí l'èxit quant a atraure a cap noble interessat a contractar al compositor. La pauta que atacà en Mozart al llarg de tota la seva vida es repetí en aquest cas: la música fou un èxit, però el compositor seguí sense feina.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Simfonia núm. 31

\relative c'' {
 \tempo "Allegro assai"
 \key d \major
 <d d,>1\f |
 q2 q |
 q2( d8) e16 fis g a b cis |
 d4 r r d8.( a16 |
 fis4 b8. g16 e4) a8.( fis16 |
 d4 g8. e16 cis4)
}