Simfonia núm. 9 (Schubert)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióSimfonia núm. 9
Altres nomsLa Gran modifica
Forma musicalsimfonia modifica
TonalitatDo major modifica
CompositorFranz Schubert modifica
Creació1828 modifica
Data de publicació1839 modifica
CatalogacióCatàleg Deutsch modifica 944 modifica
Durada55 minuts modifica
Estrena
Estrena21 març 1839 modifica
EscenariLeipzig modifica, Saxònia modifica
IMSLP: Symphony_No.9,_D.944_(Schubert,_Franz) Allmusic: mc0002658551 Modifica els identificadors a Wikidata

La Simfonia núm. 9 en do major, D 944, de Franz Schubert fou estrenada a Leipzig el 21 de març de 1839. També és coneguda com la Gran Simfonia per distingir-la de l'anterior Simfonia núm. 6 en do major, anomenada la "Petita en do major".[1] Aquesta simfonia supera en qualitat a totes les altres de Schubert. Brollà el març del 1828 i vuit mesos després baixava a la tomba el seu creador. La descobrí Schumann amb alegria; alguns anys més tard Mendelssohn la donà conèixer amb molta complaença des de la primera audició. Schumann qualificà de celestial la gran longitud de diversos números que la integren.[2]

Moviments[modifica]

Consta de quatre moviments:

  1. Andante, Allegro
  2. Andante con moto
  3. Scherzo
  4. Final, Allegro Vivace

I Andante, Allegro[modifica]

Inicia l'obra un extens Andante de 76 compassos. Les trompes anuncien solemnement una bella frase, germen i nus del desenvolupament temàtic, en estil lapidari, com una inscripció col·locada en el frontis d'un monument. Priva en aquests compassos un esperit romàntic aliat a un sentimentalisme de bona llei. De seguida irromp l' Allegro ma non troppo el qual primer tema sosté amb màxima energia i ferm ritme, un temps de marxa molt característic, compartit entre la corda i els instruments de vent. El segon tema oposa a la fermesa rítmica de l'anterior una melodia de caràcter popular. És sabut que Schubert sentia una manifesta predilecció pel folklore hongarès; utilitzada per ell aquí una vegada més, la confià en la seva primera presentació a oboès i fagots, el qual contribueix a reforçar el seu aspecte saltador i graciós. El desenvolupament prodiga jocs inesperats amb rica varietat, que sembla brollar espontàniament d'una forma clara i sucosa. A voltes la música redueix la seva força sonora, com si fos a difuminar-se i perdre's en la llunyania; i després una oportuna preparació, la brillantor orquestral vibra amb més vigor i s'imposa rotunda.

II Andante con moto[modifica]

Aquesta inspiració folklòrica hongaresa que sembla haver volat sobre la creació d'aquesta Simfonia, adquireix en el present moviment el seu màxim realç, com a evocació descriptiva de la vida dels bohemis o tzigans en la seva nòmada existència, que els allunya de la pàtria tan estimada per a ells i què, una vegada allunyats de la terra natal, senten enyorança i melangies. S'inicia el número amb una deliciosa melodia en la menor, cantada per l'oboè. De sobte aquells homes errants fan una parada en la marxa per entonar una oració. Aquesta pregària, en fa menor, té un aire més misteriós i més dolç, com si la nodrís l'esperança. S'entaula un deliciós diàleg entre l'oboè i el violoncel, mentre els pizzicatti dels altres instruments de corda envolten suaument aquella expressió sonora. Darrere això, la caravana errant continua el seu camí; llavors el tema en la major reapareix més no repetit literalment, sinó presentat amb la major amplitud i riquesa expressiva.

III Scherzo[modifica]

Per molt que estimes Schubert la música hongaresa, era vienès davant de tot. Així ho testimonia aquest moviment, on es revela l'ànima del compositor, inclinat habitualment al gaudi de les reunions jovials i a l'alegria de la música de dansa que tingué en ell un cultivador tan inspirat com tenaç. Mentre Beethoven, compositor vienès d'adopció, ens presentava en els scherzi un món espiritual, per dir-ho així, encara que, constitueix a tal respecte una excepció notòria el de la Simfonia Pastoral. Schubert ens ofereix aquí un scherzo realista de moviment viu i ritme animat, que cedeix el pas, després, a una ondulació voluptuosa, sobre la qual llangueix una melodia evocadora d'aquell ambient vienès. Els artificis tècnics rebel·len el mestre consumat, destacant-se entre ells un bell període on els violins i violoncels canten perseguint-se uns als altres, en forma de cànon. Aquest moviment intercala un trio entre la part primera i la repetició d'aquesta.

IV Final, Allegro vivace[modifica]

La grandiositat d’aquesta Simfonia schubertiana adquireix més amples proporcions. Amb enèrgica resolució canta el metall un himne alegre. Es diria que la vida exuberant impulsà a un embriac sense límits i inspirà un generós entusiasme d'aquest magnífic moviment, el qual, no obstant la seva desmesurada longitud, brollà d'una forma natural i espontània, sense el menor esforç. Presenta dos temes fonamentals: un cantat en terceres pels oboès i fagots, acompanyats dels violins a l'uníson i desenvolupat al punt per tota la fusta; l'altra, iniciat amb una insistent nota re que es repeteix quatre vegades i va seguida d'ornaments diversos que rematen aquest monument simfònic, obra capital en l'abundantíssima floració del segle XIX.[3]

Enregistraments destacats[modifica]

Notes[modifica]

  1. Huscher, Philip. «Program Notes: Schubert, Symphony No. 9». Chicago Symphony Orchestra, 2012. [Consulta: 6 febrer 2017].
  2. Schumann, Robert. Gesammelte Schriften über Musik und Musiker: eine Auswahl (en alemany), p. 177-179. 
  3. Las mejores Sinfonias, pàgs. 143-44 Ediciones Daimon ISBN 84-231-2661-7
  4. Matthew Rye i Luis Suñén Grijalbo 1001 discos de música clásica, pàg. 261 ISBN 978-84-253-4146-5