Simó de Cirene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSimó de Cirene

Escultura del Cirineu a l'església de Sant Isidor de Sevilla, original de Francisco Ruiz Gijón Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Cirene Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Es coneix perFou obligat a portar la creu de Jesús
Activitat
Lloc de treball Cirene
Palestina Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat1r de desembre Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAlexander (en) Tradueix, Ruf de Roma Modifica el valor a Wikidata

Simó de Cirene, més conegut com el Cireneu, va ser, segons els evangelis de Marc,[1]Mateu[2] i Lluc[3] la persona que va ajudar Jesús a portar la creu fins al Gòlgota, on a continuació seria crucificat. Es diu que "venia del camp" i en l'evangeli de Marc s'hi fa referència com "pare d'Alexandre i de Ruf". No hi ha cap dada més sobre ell en el Nou Testament. No apareix en l'Evangeli segons Joan.

El fet que se l'anomeni el Cirineu o de Cirene fa pensar que era originari d'aquesta ciutat del nord d'Àfrica, a l'actual Líbia, o bé que hi havia fet una llarga estada. Segons la tradició, els seus fills Alexandre i Ruf es van fer cristians i es van dedicar a l'apostolat. El fet que se n'esmenti els noms suggereix que es podia tractar de persones rellevants en el cristianisme primitiu.

Ireneu (Ad. haer. 1, 24, 3-4) ens refereix que el gnòstic Basílides va escriure que no va ser el Crist qui va ser crucificat sinó SImó de Cirene, el Cireneu.[4] Molts musulmans creuen, també, que Jesús va escapar de la crucifixió i que Simó de Cirene (o, per a altres, Judes Iscariot) va ser crucificat al seu lloc.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Simó de Cirene
  1. Marc 15:21-22
  2. Mateu 27:32
  3. Lluc 23:26
  4. Quasten, Johannes. Patrología. Madrid: BAC, 1961, p. 246-247. 
  5. «Cristianismo y el Islam (IV): Jesús y Mahoma». entreCristianos, 06-03-2009. Arxivat de l'original el 2012-11-30. [Consulta: 6 març 2009].