Sinó

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En la mitologia grega, Sinó va ser un guerrer grec durant la Guerra de Troia. Seguint un pla d'Ulisses, va fer veure que havia desertat i va anar a trobar els troians explicant-los que els grecs havien abandonat un cavall gegant de fusta com un regal als déus per assegurar el seu retorn a casa. Va dir-los que havien fet el cavall tan gran per evitar que els troians el poguessin entrar a la ciutat, ja que si se n'apoderaven tindrien el favor dels déus i serien invencibles davant una segona invasió grega.

La història va convèncer als troians, que van enderrocar la muralla per poder fer entrar el cavall a la ciutat tot ignorant les advertències de la profetessa Cassandra i de Laocoont. Dins del cavall de fusta hi havia amagats els soldats grecs, que durant la nit van sortir i van prendre la ciutat. (Virgili, L'Eneida II, 57-194)

Es fa referència a Sinó en l'Eneida, però no en l'Ilíada ni en l'Odissea. A la Divina Comèdia, Dant troba Sinó al vuitè cercle de l'infern, que correspon als que cometen frau, on és condemnat a patir altes febres. William Shakespeare també fa referència a Sinó en diverses obres seves, usant-lo com a exemple de traïdor.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]