Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióSindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana
Portes de la Sindicatura de Comptes del País Valencià.JPG
Portes de la seu de la Sindicatura de Comptes, carrer de sant Vicent de València Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusòrgan de control extern autonòmic Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballfiscalització de comptes públiques Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc websindicom.gva.es Modifica el valor a Wikidata

La Sindicatura de Comptes del País Valencià és l'òrgan al qual correspon el control extern econòmic i pressupostari de l'activitat financera de la Generalitat, dels ens locals compresos en el seu territori i de la resta del sector públic valencià, així com dels comptes que ho justifiquen.

Història[modifica]

El precedent històric de la Sindicatura de Comptes és l'Ofici del Maestre Racional, creat com a institució única per a tots els territoris de la Corona d'Aragó, per Pere el Gran en 1283. A petició formulada per les Corts Valencianes reunides en 1419, Alfons V d'Aragó va crear el càrrec de Maestre Racional com a institució pròpia del Regne de València.

A la Institució del Maestre Racional li van ser assignades les funcions de previsió, direcció i control últim de l'administració financera real, destacant, entre totes elles, la de fiscalització de la gestió financera. El Maestre Racional analitzava els ingressos i les despeses, anotant en els marges dels llibres la documentació presentada per a la justificació de la comptabilitat, així com quantes observacions considerara oportunes per a l'examen dels comptes.

El càrrec del Maestre Racional va subsistir al llarg de l'edat moderna com a institució del Regne de València fins que l'organització política i d'hisenda va canviar a conseqüència dels Decrets de Nova Planta (1707), després de la Guerra de Successió.

Organització[modifica]

El Consell de la Sindicatura està format pel síndic major, el síndic i la síndica de comptes, i el secretari general. Tots ells són considerats òrgans de la Sindicatura i formen, així mateix, el seu Gabinet tècnic. Dels síndics de comptes depenen tècnics d'auditoria, ajudants d'auditoria i administratius. De la secretaria general depenen la unitat de personal, els lletrats, la gerència, així com les unitats d'informàtica, traducció, i documentació i arxiu. Per la seua banda, el síndic major té al seu càrrec el seu propi gabinet, així com el departament de premsa i l'EURORAI.[1]

Competències[modifica]

La Sindicatura de Comptes té competències sobre el sector públic valencià, que inclou la Generalitat (el compte de l'administració, els organismes autònoms, les empreses públiques i les fundacions) i les entitats locals, incloent-hi també en este cas els organismes autònoms i les empreses públiques. També estan dins del seu àmbit d'actuació els organismes i institucions inclosos per normativa legal, universitats públiques, cambres de comerç, etc. Així mateix, la Sindicatura exercix el control específic de qualsevol ajuda que atorguen les institucions del sector públic valencià a les persones físiques o entitats del sector públic.[2]

Funcions[modifica]

La Sindicatura de Comptes du a terme tres funcions:[3]

  • Funció fiscalitzadora: Fiscalització de la gestió i els comptes del sector públic valencià, tant des del punt de vista de la seua regularitat com des del compliment dels principis d'economia, eficàcia i eficiència.
  • Funció jurisdiccional: Per delegació del Tribunal de Comptes, la instrucció de procediments jurisdiccionals.
  • Funció consultiva: Assessorament a les Corts Valencianes en les matèries pròpies de la seua competència.

Composició actual[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]