Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióSindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana
Portes de la Sindicatura de Comptes del País Valencià.JPG
Portes de la seu de la Sindicatura de Comptes, carrer de sant Vicent de València
Dades
Tipus òrgan de control extern autonòmic
Indústria fiscalització de comptes públiques
Organització i govern
Seu 

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

La Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana és l'òrgan al qual correspon el control extern econòmic i pressupostari de l'activitat financera de la Generalitat, dels ens locals compresos en el seu territori i de la resta del sector públic valencià, així com dels comptes que ho justifiquin.

Història[modifica]

El precedent històric de la Sindicatura de Comptes és l'Ofici del Maestre Racional, creat com a institució única per a tots els territoris de la Corona d'Aragó, per Pere el Gran en 1283. A petició formulada per les Corts Valencianes reunides en 1419, Alfons V d'Aragó va crear el càrrec de Maestre Racional com a institució pròpia del Regne de València.

A la Institució del Maestre Racional li van ser assignades les funcions de previsió, direcció i control últim de l'administració financera real, destacant, entre totes elles, la de fiscalització de la gestió financera. El Maestre Racional analitzava els ingressos i les despeses, anotant en els marges dels llibres la documentació presentada per a la justificació de la comptabilitat, així com quantes observacions considerés oportunes per a l'examen dels comptes.

El càrrec del Maestre Racional va subsistir al llarg de l'edat moderna com a institució del Regne de València fins que l'organització política i d'hisenda va canviar a conseqüència dels Decrets de Nova Planta (1707), després de la Guerra de Successió.

Composició actual[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]