Sinus del topòleg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El sinus del topòleg, dins l'entorn de topologia, és una corba continguda en utilitzada sovint per il·lustrar determinades propietats dels espais topològics.[1] S'utilitza especialment a manera d'exemple d'espai topològic que és connex però no connex per camins.

Definició[modifica]

Una definició usual del sinus del topòleg és l'adherència de la corba

,

presentada , i que es defineix al seu torn com la unió de amb el seu frontera, el segment

A mesura que x s'acosta a zero, 1/x creix cada vegada més ràpid (de fet, tendeix a infinit), per la qual cosa la freqüència de la corba sinusoidal també és cada vegada més gran. Al límit, la freqüència és infinita.

Variants[modifica]

De vegades, es considera només , o la unió de amb el punt . També es pot considerar la funció definida en un interval diferent de (0,1],[2] encara que sempre en un interval obert a 0. Fins i tot es pot fer distinció entre la "corba tancada» () i la« corba oberta »() del sinus del topòleg.[1]

Propietats[modifica]

La funció no és de variació fitada.

Com adherència d'una funció contínua, és un espai connex. Tanmateix, no és connex per camins, ja que no hi ha un camí que uneixi els punts i . Per veure que és així, considerem la successió formada pels punts, presos de dreta a esquerra en la gràfica, la segona component és alternativament +1 o -1. Aquesta successió no convergeix.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Marcelo Salgado. «Relativitat» p. 29.[Enllaç no actiu]
  2. Gustavo Nevardo Rubiano Ortegón. Fonaments de topologia algebraica, p. 74.