Sistema de Referència Terrestre Europeu 1989

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ETRS89 (sigles en anglès d'European Terrestrial Reference System 1989) o Sistema de Referència Terrestre Europeu 1989 és un sistema de referència geodèsic lligat a la part estable de la placa continental europea. Aquest datum geodèsic espacial és consistent amb els moderns sistemes de navegació per satèl·lit GPS, GLONASS i l'europeu GALILEU.

El seu origen es remunta a la resolució de 1990 adoptada per EUREF (Subcomissió de l'Associació Internacional de Geodèsia, AIG, per al Marc de Referència Europeu) i traslladada a la Comissió Europea a 1999, pel que està sent adoptat successivament per tots els països europeus.

ETRS89 a Espanya[modifica]

A Espanya i el 1995, la compensació de la xarxa geodèsica de Canàries, dins del marc de la Xarxa Geodèsica Nacional per Tècniques Espacials (REGENTE), va suposar la materialització del sistema anomenat REGCAN95, completament compatible amb el sistema ETRS89.

Pel Reial decret 1071/2007, de 27 de juliol,[1] que regula el sistema geodèsic de referència oficial a Espanya, s'adopta el sistema ETRS89, substituint el sistema geodèsic de referència regional ED50, oficial fins llavors en l'àmbit de la península Ibèrica i les Illes Balears, permetent una completa integració de la cartografia oficial espanyola amb els sistemes de navegació i la cartografia d'altres països europeus. Així mateix, es proposa un nou conjunt de coordenades de les cantonades de fulls del Mapa Topogràfic Nacional a escala 1:50.000 (MTN50) i les seves divisions. Per la migració es disposa d'un període transitori fins a l'1 de gener de 2015 en què podran conviure els dos sistemes.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]