Sistema de canvi local

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un sistema de canvi local (en anglès: Local Exchange Trading System (LETS)) és un sistema monetari que no utilitza una moneda de curs legal, sinó que es fonamenta en una xarxa creada sense ànim de lucre, en la qual les persones registrades intercanvien béns i serveis que són retribuïts en crèdits.

Un sistema de canvi local utilitza com a forma de pagament el crèdit, sense interessos, de manera que l'intercanvi no es veu restringit per les limitacions del troc. A tall d'exemple, un partícip d'aquest sistema econòmic realitza una activitat de cangur, feina que és retribuïda, no amb moneda, sinó amb un crèdit; un cop disposa d'aquest crèdit, el pot gastar comprant els serveis de fusteria d'un altre partícip del sistema, a qui pagarà no en moneda, sinó amb el crèdit de què disposa. El crèdit doncs, actua com a moneda. Totes les transaccions econòmiques queden recollides en una localització central per Internet oberta als partícips del sistema, de manera que no és necessari el pagament directe. El LETS és un sistema monetari té la consideració de mutualista per ser-ne el beneficiaris de la xarxa els mateixos partícips de la xarxa.

El municipi de Silla, va posar en marxa el 2018 el sistema de canvi local el Gallet.[1]

Criteris[modifica]

Es considera que perquè un sistema tingui la consideració de LETS ha de seguir els següents principis:

  • Cost del servei: des de la comunitat, per a la comunitat.
  • Consentiment: no hi ha obligació de comerciar.
  • Transparència: la informació sobre el balanços personals està disponible per a tots els membres.
  • Equivalència: hi ha d'haver equivalència amb moneda de curs legal.
  • Interès: els crèdits no generen ni carreguen interès.

Beneficis socials[modifica]

Un sistema monetari LETS genera beneficis socials perquè incentiva els intercanvis comercials entre els membres de la comunitat local que han acordat implementar-lo.

Costos econòmics[modifica]

Un sistema monetari basat en una moneda de curs té l'avantatge que la moneda és un sistema d'intercanvi legalment reconegut i que compta amb el suport d'un banc central. Per contra, un sistema LETS només és reconegut com a sistema de pagament local, fet que limita les possibilitats de consum a aquells béns i serveis que ofereixen els membres que en formen part.

Recursos de programari[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El Gallet, la primera moneda social valenciana que recupera el bescanvi». València Extra, 14-11-2018 [Consulta: 16 gener 2019].