Sistema de referència en rotació

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Sistema de referència amb rotació)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un sistema de referència en rotació és un cas especial d'un sistema de referència no inercial, que gira respecte a un sistema de referència inercial.

Tots els sistemes de referència no inercials presenten forces fictícies. Els sistemes de referència en rotació es caracteritzen per només tres tipus de forces fictícies: la força centrífuga, la força de Coriolis i la força d'Euler.

Derivada temporal respecte als dos sistemes de referència[modifica]

Una expressió escalar es pot derivar respecte a una variable, dues, dues vegades respecte a la mateixa. Però cal tenir en compte més coses en derivar un vector. En mecànica es necessita derivar vectors respecte al temps, però el canvi de les coordenades d'un vector respecte a un sistema de referència no ens dóna el canvi temporal real d'aquest vector si el sistema de referència no és fix. En concret, si derivem un vector respecte un referencial mòbil amb una rotació (velocitat angular) respecte altre fix, aquesta derivada ens donarà la velocitat relativa del vector respecte a aquest referencial, però no la velocitat absoluta, que seria respecte a un sistema fix, sense moviment. En definitiva sigui S un referencial fix i S' un referencial mòbil amb velocitat angular W respecte S la derivada d'un vector respecte tots dos sistemes compleix la següent relació:

Aquesta eina és fonamental en la mecànica del sòlid rígid, d'aquesta mecànica apareixen per exemple les equacions de Euler (de la mecànica), que analitzen la rotació d'un cos no sotmès a la gravetat.