Siu ngo gong woo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaSiu ngo gong woo
笑傲江湖 Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJinquan Hu, Tony Ching, Ann Hui, Andrew Kam (en) Tradueix, Tsui Hark, Raymond Lee (en) Tradueix i Yeung-Wah Kam (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióTsui Hark Modifica el valor a Wikidata
GuióJin Yong Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJames Wong Jim (en) Tradueix i Romeo Diaz Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPeter Pau Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMarco Mak Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenHong Kong Modifica el valor a Wikidata
Estrena1990 Modifica el valor a Wikidata
Durada120 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcantonès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació16.052.552 HK$ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció i cinema d'arts marcials Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0100973 Filmaffinity: 983080 Rottentomatoes: m/swordsman_1990 Letterboxd: swordsman Allmovie: v211659 TV.com: movies/swordsman TMDB.org: 18860 TMDB.org: 101656 Modifica el valor a Wikidata

Swordsman II (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Siu ngo gong woo (笑傲江湖, comercialitzada internacionalment com The Swordsman) és una pel·lícula wuxia de Hong Kong del 1990. King Hu va ser acreditat com el director, però suposadament va deixar el projecte a mig camí, i la pel·lícula va ser completada per un equip dirigit pel productor Tsui Hark. El film està inspirat en la novel·la de Louis Cha xiaoao jianghu. Va ser seguit de dues seqüeles: Swordsman II (1992) i The East Is Red (1993).[1]

Trama[modifica]

La història està ambientada a la Xina del segle xvi durant la dinastia Ming. Gu Jinfu, un eunuc de l'agència d'espionatge Oficina Oriental, lidera un equip per recuperar el Manual del Girasol, un manual d'arts marcials robat al palau imperial. Localitzen i ataquen al lladre, Lin Zhennan. Al voltant d'aquesta època, Linghu Chong i Yue Lingshan, membres de la secta de la Muntanya Hua, es troben amb Lin Zhennan i el salven. Abans de sucumbir a les seves ferides, Lin Zhennan demana que diguin al seu fill, Lin Pingzhi, on havia amagat el manual.

Mentre es dirigeixen a la trobada amb els seus companys de la Secta del Mont Hua, Linghu Chong i Yue Lingshan es troben amb Liu Zhengfeng i Qu Yang, que volien retirar-se de la jianghu (comunitat d'artistes marcials). Just aleshores, Zuo Lengshan, que treballa a l'Oficina Oriental, apareix amb els seus homes i intenta arrestar Liu Zhengfeng i Qu Yang. Linghu Chong i els altres escapen, però Liu Zhengfeng i Qu Yang són greument ferits en el procés. Abans de suïcidar-se, el duet interpreta «Xiaoao Jianghu» una peça musical que van compondre junts, i passen els seus instruments i la partitura a Linghu Chong.

Linghu Chong es troba amb l'espasaxí reclus Feng Qingyang i aprèn d'ell l'habilitat «nou espases de Dugu». També descobreix que el seu mestre cavaller o sifu, Yue Buqun, és en realitat un hipòcrita àvid de poder. Mentrestant, l'esbirro de Gu Jinfu, Ouyang Quan, es fa passar pel mort Lin Pingzhi i s'infiltra a la secta Mount Hua. Enganya Linghu Chong perquè reveli el parador del Manual del Gira-sol i després l'emmetzina. Linghu Chong és salvat per Ren Yingying i Lan Fenghuang del culte sant de la lluna del sol. Combinen forces per derrotar i matar Zuo Lengshan i els seus homes.

Al voltant de la mateixa època, Yue Buqun, Ouyang Quan, Gu Jinfu i els altres han arribat al lloc on s'amaga el Manual del Gira-Sol i es barallen pel manual. Linghu Chong apareix, mata Gu Jinfu, exposa la traïció de Yue Buqun i el derrota. Decideix passar la resta de la seva vida deambulant pel jianghu amb els seus amics.

Repartiment[modifica]

Música[modifica]

El tema principal de la pel·lícula, "Chong Hoi Yat Sing Siu" (滄海一聲笑; "Un so de riure en el gran oceà"), va ser composta per James Wong, qui també va escriure la seva lletra i interpretada en cantonès per Sam Hui.

Taquilla[modifica]

La pel·lícula va recaptar 16.052.552 HK$ a la taquilla de Hong Kong.[2]

Reception[modifica]

The Swordsman actualment té una puntuació del 73% a Rotten Tomatoes..[3]

Andrew Saroch de Far East Films ha escrit que

« "Swordsman és indubtablement una pel·lícula que millora amb les visualitzacions successives. Les impressions inicials són que es tracta d'una pel·lícula de jocs d'espasa complicada i confusa que atrau l'atenció amb el seu estil visual, però en última instància, és més fàcil d'admirar que d'engrescar. No obstant això, en la segona i sobretot en la tercera visualització, Swordsman revela més de les seves profunditats amagades i atrau l'espectador ara preparat a la seva història carregada de personatges."[4] »

Premis i nominacions[modifica]

Premis i nominacions
Cerimònia Categoria Receptor Resultat
10ns Hong Kong Film Awards Millor actor secundari Jacky Cheung Nominat
Lau Shun Nominat
Millor muntatge de pel·lícula David Wu, Marco Mak Nominat
Millor direcció artística James Leung Nominat
Millor coreografia d'acció Ching Siu-tung Guanyador
Millor banda sonora de pel·lícula original James Wong, Romeo Diaz Nominat
Millor cançó de pel·lícula original Cançó: Un so de riure en el gran oceà (滄海一聲笑)

Compositor/lletrista: James Wong
Singer: Sam Hui

Guanyador
27ns Premis de Cinema Golden Horse Millor pel·lícula The Swordsman' Nominat
Millor actor secundari Jacky Cheung Guanyador
Millor guió adaptat Kwan Man-leung, Wong Ying, Lam Kee-to
Lau Tai-muk, Edward Leung, Tai Foo-ho
Nominat
Millor fotografia Andy Lam, Peter Pau Nominat
Millor direcció artística James Leung Nominat
Millor maquillatge i disseny de vestuari Bobo Ng, Edith Cheung Nominat
Millor muntatge David Wu, Marco Mak Nominat
Millor cançó original James Wong Guanyador

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]