Escilitzes de Madrid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Skylitzes Matritensis)
Infotaula d'obra artísticaEscilitzes de Madrid

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmanuscrit Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec Modifica el valor a Wikidata
Biblioteca Nacional d'Espanya (Madrid) Modifica el valor a Wikidata

L'Escilitzes de Madrid (Skylitzes Matritensis) és un manuscrit ricament il·lustrat de la Sinòpsis d'històries (Σύνοψις Ἱστοριῶν, Synopsis Historiarum) de Joan Escilitzes, que abasta els regnats dels emperadors romans d'Orient des de la mort de Nicèfor I el 811 fins a la deposició de Miquel IV el 1041.

El manuscrit va ser produït a Sicília al segle xii, i actualment es conserva a la Biblioteca Nacional d'Espanya des del 1712, a Madrid,[1] Cod. Vitr. 26-2, i per això és conegut també com a Madrid Skylitzes, Codex Græcus Matritensis Ioannis Skyllitzes, o Skyllitzes Matritensis.

Descripció[modifica]

Es tracta de l'únic manuscrit il·lustrat d'una crònica romana d'Orient conservat fins avui i inclou 574 miniatures.[2] No està clar tanmateix si aquestes són originals o còpies d'imatges romanes d'Orient. L'obra artística hauria estat realitzada sota el patrocini del rei Roger II de Sicília i el seu fill Guillem durant el tercer quart del segle xii.[1]

El manuscrit inclou nombroses representacions de ciutats emmurallades esmentades en el relat, on s'inclouen edificis religiosos com a Nicea, Edessa o Mistra. Les ciutats d'Euripos (a Acarnània) i Tessalònica són representades com a palaus. En aquesta última, apareix representada l'església de Sant Demetri, patró de la ciutat que miraculosament va salvar els seus habitants del setge dels búlgars.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Evans i Wixom, 1997, p. 501-502.
  2. Ruiz-Domènec, Hernández de la Fuente i García, 2022, p. 98.
  3. Saradinom, Helen G. Architecture as icon: Space in Byzantine thought (en anglès). Nova Jersey: Princeton University Art Museum, 2010. ISBN 978-0-300-12211-4. 

Bibliografia[modifica]