Skyr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Skyr de vainilla (skyr með vanillu en islandès)

L'skyr (pronunciació islandesa [ˈscɪːr̥]) és un producte lacti típic d'Islàndia elaborat a base de iogurt, que destaca pel seu baix contingut gras.[1] Es troba amb relativa facilitat als supermercats dels països escandinaus. Tradicionalment se serveix fred amb un recobriment de sucre i crema.[2]

Es tenen referències del seu ús pels pobles vikings. L'skyr apareix esmentat en nombroses fonts medievals islandeses, com per exemple a les sagues Egils saga i Grettis saga. La historiadora culinària Hallgerður Gísladóttir comenta que l'skyr era conegut a tota Escandinàvia en el moment del seu setge, però que amb el temps ha quedat en l'oblit excepte al propi país.[3]

Elaboració[modifica]

L'skyr s'ha realitzat tradicionalment amb llet crua, però l'skyr modern es fa amb llet desnatada pasteuritzada. Una petita porció de skyr s'afegeix a la llet calenta per introduir els bacteris adequats, com ara Streptococcus salivarius subsp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. S'hi afegeix també el quall i es deixa coagular la llet. Llavors es filtra l'skyr a través d'una tela per eliminar el sèrum de llet (mysa en islandès) i per mantenir els sòlids de la llet. Quan s'ha aconseguit la textura apropiada s'envasa i es distribueix, llest per al consum.

Propietats i usos[modifica]

Tot i que varia lleugerament entre les diferents marques, l'skyr sense sabor conté aproximadament un 12% de proteïnes, 3% d'hidrats de carboni, i entre el 0,2% i el 0,5% de greix. Té un alt contingut en calci i totes les vitamines que es troben normalment en els productes lactis. Es conserva sense necessitat de refrigeració, i per això s'ha convertit en un bon aliment alt en proteïnes per endur de viatge.

L'skyr té un sabor lleugerament amarg, amb un toc dolç al final. Els fabricants comercials del país han afegit sabors com vainilla o baies per augmentar el seu atractiu. Els batuts basats en l'skyr també s'han fet populars.

A la cuina islandesa se sol emprar com a substitut del vi blanc a causa del seu lleuger sabor àcid. És ideal per l'elaboració de plats dolços o que inclouen peix. S'utilitza, per exemple, en un plat tradicional islandès anomenat hræringur[4] (que significa "agitat" o "fet per agitació"), que consisteix en quantitats aproximadament iguals de skyr i farinetes. Es barreja sovint amb melmelada o fruita per a les postres, o amb cereals per esmorzar. Els nens acostumen a posar-li sucre per sobre.

És un producte molt popular a Islàndia, tot i que també es pot comprar en algunes parts dels EUA,[5] i en els mercats especialitzats del Regne Unit i Escandinàvia. Thise Mejeri produeix skyr a Dinamarca[6] des de maig de 2007. Des de l'1 de setembre de 2009, una versió produïda per Q-meieriene està disponible a Noruega. L'any 2011, Q-meieriene va llançar el producte també a Suècia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Skyr
  1. «Skyr» (en anglès). Siggi's. Arxivat de l'original el 2012-06-08. [Consulta: 31 juliol 2012].
  2. «Favorite recipes gleaned from menus of many foreign nations» (en anglès). The Evening Independent, 23-07-1926.
  3. Gísladóttir, Hallgerður. Íslensk matarhefð. Reykjavík: Mál og menning, 1999, p. 73. ISBN 9979-3-1846-5. 
  4. «HræRingur (5:6) Recipe» (en anglès). Calorie count. Arxivat de l'original el 2014-04-14. [Consulta: 31 juliol 2012].
  5. «The Yogurt Chronicles» (en anglès). Slate, 12-08-2010.
  6. «Thise skyr» (en danès). Thise Mejeri. Arxivat de l'original el 2012-12-29. [Consulta: 31 juliol 2012].