Slava Zàitsev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSlava Zàitsev

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Вячеслав Михайлович Зайцев Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ru) Вячеслав Михайлович Кокурин Modifica el valor a Wikidata
2 març 1938 Modifica el valor a Wikidata
Ivànovo (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 abril 2023 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Sxólkovo (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHemorràgia i úlcera pèptica Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Jegalovskoie Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Estatal Tèxtil de Moscou (1956–1962) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódissenyador de vestuari, escenògraf, presentador de televisió, dissenyador de moda, dissenyador de producció, professor, presentador, pedagog, modista, pintor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPervi Kanal Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
FillsIegor Zàitsev Modifica el valor a Wikidata

Lloc webzaitsev.info Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0952190 TMDB.org: 2199490
Instagram: slavazaitsew Modifica el valor a Wikidata

Slava Zàitsev (Ivànovo (Rússia), 2 de març de 1938 - Sxólkovo (óblast de Moscou, Rússia), 30 d'abril de 2023), de nom complet Viatxeslav Mikhàilovitx Zàitsev (en rus: Вячеслав Михайлович Зайцев) és un dissenyador de moda rus, de gran projecció internacional, i artista polifacètic.

Inicis[modifica]

Zàitsev va néixer en una família humil, fill de Mikhaïl Iàkovlevitx Zàitsev i Maria Ivànovna Zaitseva. El pare va ser víctima de les purgues de Stalin i empresonat en un camp de concentració. La mare havia de tirar endavant la família rentant roba i netejant cases. Quan Slava va acabar el batxillerat va ser rebutjat per estudiar a l'acadèmia industrial, a l'escola de teatre i a l'escola de formació de pilots pel fet de ser fill d'un enemic del poble.

El 1952 va ésser admès a la Facultat d'Arts Aplicades de la Universitat d'Ivanovo, on va començar a interessar-se per la confecció i va rebre la titulació d'artista tèxtil, graduant-se amb honors el 1956. Aquell any es va traslladar a Moscou per estudiar a l'Institut Tèxtil i esdevenir, el 1962, llicenciat en pintura i disseny. Durant aquesta època va casar-se amb Marina Vladimirovna Zaitseva, el 1959, i va néixer el seu fill Iegor Viatxeslavovitx Zàitsev, l'any següent.

Època soviètica[modifica]

Aviat va anar assolint popularitat a la Unió Soviètica però les dificultats de comunicació amb l'exterior no van permetre-li gaire difusió internacional. El febrer de 1963, la revista francesa Paris Match es va fer ressò, per primera vegada a l'exterior, de les seves col·leccions i la qualitat del seu treball.

El 1965 fou nomenat cap de disseny de la Casa de la Moda de Tota la Unió. En un viatge a Moscou l'abril d'aquell any, Pierre Cardin, Marc Bohan i Guy Laroche van conèixer l'obra de Zàitsev i la van elogiar a bastament qualificant-lo del Dior roig. A partir d'aquest moment algunes de les seves col·leccions es van poder exhibir fora de l'URSS.

El 1978 va començar a treballar pel seu compte. El 1982 va convertir el seu estudi en la Московский Дом Моды Вячеслава Зайцева (Casa de la Moda Moscovita de Viatxeslav Zàitsev), coneguda popularment com a Dom Modi i va convertir-se en el primer modista amb permís per posar el seu nom a la seva producció, sota el règim soviètic.

Slava Zàitsev mostrant una de les seves creacions a l'esposa del president rus Medvédev, a Milà, el 2008

Època post-soviètica[modifica]

Amb l'arribada de la perestroika, la seva fama internacional es va consolidar definitivament. El 1987 es presentà a Nova York i el 1998 a París. El 1999 fou nomenat Home de l'Any en el Món de la Moda per la Maison de Couture francesa.

Després de la caiguda de la Unió Soviètica, amb les privatitzacions de la nova Rússia, va prendre les regnes de la seva empresa, amb més de 500 treballadors, i va convertir-se en el proveïdor dels nous plutòcrates russos. Al mateix temps, la seva clientela de personatges famosos internacionals va anar augmentant. El 1992 va treure al mercat el perfum Maroussia, en col·laboració amb la firma francesa L'Oréal.

Una de les presentacions de Zàitsev a Moscou, el 2007

Estil[modifica]

Encara que Zaitsev reconeix la seva inspiració en els dissenyadors Coco Chanel, Christian Dior, Gianfranco Ferré i Hubert de Givenchy, les seves creacions mostren una gran influència dels estils i elements tradicionals russos i eslaus, però amb gran predilecció pels tocs exòtics i multicolors, que demostren el seu domini de l'art pictòrica.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Slava Zàitsev