Sobre els jueus i les seves mentides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreSobre els jueus i les seves mentides
(de) Von den Jüden und jren Lügen Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita i pamflet Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorMartí Luter Modifica el valor a Wikidata
Llenguaalemany Modifica el valor a Wikidata
Publicació1543 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerepropaganda antisemita i literatura cristiana Modifica el valor a Wikidata
Altres
ISBN978-4-947737-37-3 Modifica el valor a Wikidata

Sobre els jueus i les seves mentides (alemany: Von donin Jüden und iren Lügen; en ortografia moderna Von donin Juden und ihren Lügen) és un tractat antisemita de 65000 paraules escrit el 1543 pel líder de la Reforma Protestant Martí Luter.

L'actitud de Luter cap als jueus va adoptar diverses facetes al llarg de la seva vida. En el seu període inicial, previ a l'any 1537, va intentar convertir als jueus al luteranisme (forma del cristianisme protestant), però no va aconseguir convèncer-los. Posterior a això, especialment quan va escriure aquest tractat, els va difamar i va encoratjar al fet que fossin perseguits.[1]

En aquest polèmic tractat, va declarar que les escoles (ieixivà) i sinagogues jueves havien de ser cremades, que els seus llibres d'oració (sidur) havien de ser destruïts, prohibí que els rabins prediquessin, incendiant les seves llars i confiscant els seus ingressos i propietats. Proclamà que no s'havia de mostrar compassió ni bondat cap a ells, no se'ls havia de brindar protecció legal, i que "aquests cucs enverinats" havien de ser condemnats a treballs forçats o ser expulsats per sempre.[2][3][4] També en justificà el seu assassinat, escrivint: "[Tenim] la culpa de no matar-los".[5]

Referències[modifica]

  1. "Luter, Martí", JewishEncyclopedia.com.
  2. Michael, Robert. "Luther, Luther Scholars, and the Jews," Encounter 46:4, (Autumn 1985), p. 342.
  3. Michael, Robert. "Luther, Luther Scholars, and the Jews," Encounter 46:4, (Autumn 1985), p. 343.
  4. Martí Luter. On the Jews and Their Lies, Luthers Werke. 47:268–271; Trans. Martin H. Bertram, in Luther's Works. (Philadelphia: Fortress Press, 1971).
  5. Martí Luter On the Jews and Their Lies, cited in Michael, Robert. "Luther, Luther Scholars, and the Jews," Encounter 46 (Autumn 1985) No. 4:343–344.