Sofà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sofà vermell

Un sofà és un moble utilitzat per asseure's confortablement més d'una persona.

Es troben generalment en el rebedor o el saló i/o la sala de la casa. Un sofà clàssic consta d'una estructura de fusta folrada de tela i embuatada en algunes zones (per exemple, en els apoyabrazos). A ella s'afegeixen almohadones de diversos farciments que conformen el seient i el respatller. Els sofàs es comercialitzen en una gran varietat de teixits i en cuir així com en molt diversos dissenys.Entre els tipus més habituals destaquen els de dos i tres seients i el esquinero.

Un sofà típic acull a dos a tres persones i té apoyabrazos a banda i banda. Existeixen alguns mobles similars al sofà: els més populars inclouen el divan, la chaise longue, el canapè o l'otomana. També, per estalviar espai, alguns s'obren per formar un llit com és el cas del sofà llit o el futón. Un tresillo es compon d'un sofà de dues o tres places i dues butaques.

Història[modifica | modifica el codi]

Sofà en el petit departament de la reina, Palacio de Versalles, França.

El sofà era originalment el tron dels àrabs i egipcis la seva existència està constatada ja en l'antiguitat. En la societat romana el sofà es trobava en el menjador, conegut com triclinum. Tres sofàs eren col·locats al voltant d'una taula baixa i els homes descansaven mentre menjaven (encara que les dones s'asseien en cadires convencionals).

Sofà del segle XIX
Sofà cubrerradiadores (ca. 1927).

El sofà era originalment un moble elitista i no va ser fins a l'època de la industrialització en què el sofà es va convertir en un article imprescindible dels mobles a les cases de classe mitjana i baixa. Al llarg de la seva història ha estat sovint objecte de polèmica, considerant-ho una gran varietat de coses des de decadent fins a conformista.

El sofà es lliga avui invariablement a la vida familiar domèstica i a la cultura de la televisió. Es col·loca sovint enfront de la televisió a la cambra d'estar, i s'utilitza també per dormir la migdiada. El sofà també s'ha convertit en el suport central per a moltes comèdies de situació de televisió i comèdies. Aquesta simbiosi, amb la qual el sofà ha passat del privat a l'esfera pública, s'ha representat satíricament en la cultura popular, en sèries de televisió tals com Friends, Casats Amb Fills, Els Simpson i Beavis and Butthead.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]