Soldadura GMAW

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
GMAW àrea de soldat. (1) Direcció d'avanç, (2) tub de contacte, (3) elèctrode, 4) gas(5) metall fos de soldadura(6) metall de soldadura solidificat, (7) peça a soldar.

La soldadura GMAW (Gas Metal Arc Welding) és un procés semiautomàtic, automàtic o robotitzat de soldadura que utilitza un elèctrode consumible i continu que és alimentat a la pistola juntament amb el gas inert en la soldadura MIG o gas actiu en la soldadura MAG que crea l'atmosfera protectora.

Fa que no sigui necessari estar canviant d'elèctrode constantment. Aquest procés s'utilitza molt en indústries on el temps i la qualitat de la soldadura són crucials. El principi és similar a la soldadura per arc, amb la diferència en l'elèctrode continu i la protecció del gas inert el que li donen a aquest mètode la capacitat de produir cordons més nets (no forma escòria, per la qual cosa poden formar diverses capes sense necessitat de neteja intermèdia).

Soldadura MIG[modifica | modifica el codi]

Màquina per a soldadura MIG, MAG i TIG. A la dreta es pot apreciar la bobina que conté l'elèctrode

El mètode MIG (Metal Inert Gaswelding) utilitza un gas inert (argó, heli o una barreja d'ambdós). S'empra sobretot per a soldar acers inoxidables, coure, alumini, xapes galvanitzades i aliatges lleugers. A vegades és millor utilitzar heli, ja que aquest gas té major ionització i per tant major rapidesa de generació de calor.

És similar a la soldadura MAG (soldadura per arc amb gas actiu), es distingeixen en el gas protector que empren.

És més cara que la soldadura MAG a causa del preu més elevat del gas que utilitza.

Soldadura MAG[modifica | modifica el codi]

Soldadura MAG.

La soldadura MAG (Metal Active Gaswelding) és un tipus de soldadura que utilitza un gas protector químicament actiu (diòxid de carboni, argó més diòxid de carboni o argó més oxigen). El material d'aportació té forma de tija molt llarga i és subministrat contínuament i de manera automàtica per l'equip de soldadura.

S'utilitza bàsicament per a acers no aliats o de baix aliatge. No es pot usar per a soldar acers inoxidables ni alumini o aliatges d'alumini. És similar a la soldadura MIG, es distingeixen en el gas protector que fan servir.

És més barata que la soldadura MIG per raó del preu més baix del gas que utilitza.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Soldadura GMAW Modifica l'enllaç a Wikidata