Soldadura aluminotèrmica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Reacció en procés, moments abans que el metall fos arribar al forat entre els extrems dels rails.

La soldadura aluminotèrmica és un procediment de soldadura utilitzat en rails de vies fèrries. Es basa en el procés, fortament exotèrmic, de reducció de l'òxid de ferro per l'alumini, segons la fórmula

Fe 2O3+2AL = En 2O3+2FE+calor
Soldadura aluminotèrmica acabada.

Desenvolupada en 1902, aquesta soldadura es realitza mitjançant un motlle refractari col·locat en els extrems dels carrils a unir, dins el qual s'aboca el ferro fos producte de la reacció, la qual s'inicia amb un fòsfor.

L'òxid de ferro i l'alumini, finament mòlts, provenen de la porció de soldadura, la qual es disposa dins d'un gresol situat a sobre dels carrils a soldar. Una vegada assolida la temperatura adequada es produeix el destape del gresol mitjançant un fusible situat a la base, i el colat del metall fos, que omple el motlle. Un cop iniciada la reacció el procés és molt ràpid i el material fos flueix dins del motlle de manera estudiada, quedant l'acer entre els extrems a soldar i abocant l'escòria de corindó en una cubeta. Hi ha diversos tipus de soldadura, atenent a la composició de l'acer dels carrils ia la geometria d'aquests, encara que generalment s'utilitzen soldadures que requereixen l'escalfament previ dels extrems a soldar i del motlle on s'abocarà el metall fos. L'escalfament es realitza mitjançant barreja d'oxigen i propà, o barreja d'oxigen i gasolina. Després de l'abocament s'espera un lapse especificat pel fabricant de la porció de soldadura i es procedeix a trencar el motlle i tallar les rebaves per després realitzar el polit de la superfície de rodament del carril. Quan se situen els motlles per a la soldadura els buits s'omplen amb una pasta segelladora, dissenyada especialment per a suportar la temperatura, i així evitar fuites.