Som Energia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióSom Energia SCCL
LogotipSomEnergia.png
Som energia cartell Sabadell.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat Cooperativa SCCL (Societat Cooperativa Catalana Limitada)
Sector Energia
Història
Fundació 11 de desembre de 2010 (2010-12-11)
Fundadors Gijsbert Huijink
Activitat
Zona on actua Espanya
Productes Electricitat d'origen 100% renovable.
Producció 9.922.296 KWH d'electricitat 100% renovable.
Organització i govern
Seu central 
Persona clau
Antonio Quijada (vocal)
Carme Sala Martínez (Secretaria)
Ero Lugilde Iglesias (Vocal)
Francesc Pujol (Vicepresident)
Jaume Aliaga Huguet (Vocal)
Nuria Albet-Torres (Vocal)
Roger Reixach Sánchez (Vocal)
Victoria Pellicer (Presidenta)
Empleats 45
Xifres destacables
Ingressos 21.856.851,94 € (2016)
Beneficis 822.232,13 € (2016)

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

Som Energia SCCL (Societat Cooperativa Catalana Limitada) és una cooperativa catalana de producció i consum d'energies renovables amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i d'àmbit català, tot i tenir implantació per tota Espanya.[cal citació] Aquesta organització, sense ànim de lucre, va néixer oficialment l'11 de desembre de 2010 a Girona, convertint-se així en la primera d'aquest tipus fundada a Espanya.[1][2][3] El projecte de creació de la cooperativa es va iniciar el novembre de 2009 per un grup d'exalumnes i professors de la Universitat de Girona i altres col·laboradors, amb la intenció de seguir les passes d'iniciatives com Ecopower (Bèlgica), Enercoop (França) o Greenpeace Energy (Alemanya).[4] Els principals objectius d'aquesta cooperativa són oferir als seus socis la possibilitat de consumir energia 100% renovable a un preu similar al d'electricitat convencional (des de l'1 d'octubre de 2011,[5] convertint-se en el primer distribuïdor d'energia renovable amb seu als Països Catalans), així com desenvolupar projectes rendibles d'energies renovables.[6][7] Es membre de REScoop, la federació de cooperatives d'energia renovable. Al març del 2018, la cooperativa tenia 45.095 socis i 75.575 contractes d'electricitat.[cal citació]

Participació[modifica]

La cooperativa disposa d'un nombre remarcable de socis que col·laboren voluntàriament en el desenvolupament del projecte, organitzats a partir de grups locals o comissions de treball, obertes a qualsevol membre. Els grups locals s'encarreguen de difondre el projecte i buscar socis, mitjançant xerrades, principalment. Una altra funció consisteix a buscar projectes d'energies renovables al voltant de la seva zona d'actuació geogràfica. Al 2017 compta amb 60 grups locals. Les comissions de treball s'organitzen al voltant de determinats temes, tals com comercialització d'electricitat, projectes (energia solar fotovoltaica, energia eòlica...), comunicació, educació, etc.[cal citació]

Projectes d'energies renovables[modifica]

La majoria de projectes de la cooperativa són fotovoltaics, i una planta de biogàs, però també s'aposta per la biomassa, i s'estudien projectes eòlics de petita envergadura. Els projectes es financen a partir d'inversions que fan els mateixos cooperativistes, mitjançant participació voluntària al capital social o títols participatius. L'abril del 2012 es va iniciar la primera captació de capital, i es van assolir els 3.5 milions d'euros fixats com a objectiu el mes de març de 2013, gràcies a les inversions de 794 socis.[cal citació]

Generació fotovoltaica[modifica]

 • Instal·lació d'Alcolea del Río: El maig de 2016 es va inaugurar la primera planta fotovoltaica sense subvencions d'Espanya i la primera instal·lació del projecte GeneratioKwh. La planta té una potència de 2,16MWh i es preveu una producció estimada de 3.382.296KWh/any.
 • Instal·lació de Peñafiel: L'agost de 2015 es va recuperar la Central hidroelèctrica de Peñafiel (Valladolid). Té una potència de 1MWh i es preveu produir 1.400.000 kWh/any.
 • Instal·lació de Lleida: El març del 2012 es va posar en funcionament el primer projecte de generació d'energia renovable de la cooperativa. Es tracta d'una teulada fotovoltaica de 103,87 KWp instal·lada en una nau industrial de Lleida, que preveu produir 140.000 kWh/any.
 • Instal·lació de Riudarenes: L'agost del 2012 es van connectar a xarxa tres instal·lacions fotovoltaiques en les teulades de diversos edificis municipals del poble. Està prevista una producció de 86.000 kWh/any.
 • Instal·lació de Manlleu: El març del 2013 es connecten a xarxa 190 kWp provinents d'una instal·lació fotovoltaica situada sobre teulades municipals de Manlleu. Està prevista una producció de 270.000 kWh/any.
 • Instal·lació de Torrefarrera: El març del 2013 es connecta una instal·lació fotovoltaica de 90 kWp en teulades municipals, amb una producció prevista de 140.000kWh/any.
 • Instal·lació de Picanya. El març del 2013 es connecta la instal·lació fotovoltaica més gran de què disposa la cooperativa fins ara. Una teulada fotovoltaica de 290 kWp en un polígon industrial de Picanya, que produirà 512.000 kWh/any.

Cogeneració amb biogàs[modifica]

Instal·lació de Torregrossa: El juliol del 2013 es posa en funcionament la primera instal·lació d'aquest tipus de la cooperativa, una planta de cogeneració a partir de biogàs de 500 kW. El biogàs es produeix a partir de la fermentació de purins i altres residus orgànics. Aquesta instal·lació té una capacitat de generar 499 kW/hora (elèctrics) i 540 kW/h (tèrmics); la producció anual estimada serà de 3.992 MWh/any (elèctrics) i 4.320 MWh/any (tèrmics) a més de tractar 27.000 Tn/any de purins.

Biomassa[modifica]

Instal·lació de Tordera: El gener del 2013 es va posar en funcionament la primera instal·lació no fotovoltaica de la cooperativa, una caldera de biomassa de 80 kW que funciona amb estelles forestals. És un projecte en col·laboració amb la Fundació Plataforma Educativa de Girona, que serà propietària de la instal·lació un cop Som Energia recuperi la inversió realitzada.[8]

Premis[modifica]

2011

 • Premi Eurosolar Espanya en la categoria "organitzacions locals o regionals de suport a les energies renovables".[9]

2012

 • Premi Eurosolar Europa en la categoria "organitzacions locals o regionals de suport a les energies renovables".[10]
 • Premi Medi Ambient, en la categoria "Iniciatives de protecció i millora de l'entorn".[11]

2013

 • Premi EcoSi Reconeixement a les persones, empreses i entitats que treballen per fomentar la cultura ecològica.[12]
 • Premi Alzina Reconeixement del Grup Balear d'Ornitologia I Defensa de la Naturalesa (GOB) a aquelles persones o entitats respectuoses amb la cultura i el medi ambient.[13]

2014

 • VI Premis EnerAgen Premis Nacionals d'Energia EnerAgen atorgats per l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia.[14]
 • UPEC (Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya) per la voluntat de canviar el model energètic i fer visible les problemàtiques de l'actual model.
 • Premi del Públic de la REAS.

Generació Kwh[modifica]

Generation kWh és una opció per impulsar projectes de generació elèctrica renovable de la cooperativa catalana sense ànim de lucre Som Energia. Aquesta opció ofereix una alternativa col·lectiva per superar la retirada d’incentius als projectes renovables i a les barreres a l'autoproducció individual.

Cada participant decideix invertir ara una quantitat de diners en accions energètiques en relació amb l'electricitat que utilitza anualment (1 acció = 100 €).Amb aquests diners impulsem entre tots i totes nous projectes d'energies renovables de diverses tecnologies com la fotovoltaica, l'eòlica i la mini-hidràulica. Som Energia garanteix que l'aportació serà retornada en els 25 anys de durada del contracte. Mentre no hi hagi incentius per a aquests nous projectes, amb un 0% d'interès. Proporcionalment a les accions energètiques adquirides ens correspon, durant els 25 anys, una quantitat de l'electricitat produïda a preu de cost, que es tradueix en un estalvi en la factura elèctrica.

 • Planta fotovoltaica[15] de 2.160 kW pic sobre terreny a Alcolea del Río, província de Sevilla. El projecte se situa en una de les zones de major insolació de la península. La producció és equivalent a l'ús de prop 1.300 llars, la qual cosa suposa una important aportació a la nostra producció pròpia. La finca on s'ubica la instal·lació té una extensió de 8,6 hectàrees i és completament plana. El terreny està classificat com a ús industrial des de 2007. El disseny previst està plantejat per a un impacte mínim sobre el terreny. Som Energia té un contracte de lloguer del terreny per 25 anys ampliable 10 anys més.

Projectes germans[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]