Som Energia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióSom Energia
LogotipSomEnergia.png
Som energia cartell Sabadell.jpg
Dades bàsiques
Tipus Cooperativa SCCL (Societat Cooperativa Catalana Limitada)
Indústria Energia
Forma jurídica cooperativa
Forma jurídica
Creació 11 de desembre de 2010 (2010-12-11)
Fundador Gijsbert Huijink
Activitat
Àrea d'operació Espanya
Produeix Electricitat d'origen 100% renovable.
Volum de producció 11.80 GWh/any d'electricitat 100% renovable.
Organització i govern
Seu 
Persona rellevant
Antonio Quijada (vocal)
Carme Sala Martínez (Secretaria)
Ero Lugilde Iglesias (Vocal)
Francesc Pujol (Vicepresident)
Jaume Aliaga Huguet (Vocal)
Nuria Albet-Torres (Vocal)
Roger Reixach Sánchez (Vocal)
Victoria Pellicer (Presidenta)
Empleats 67 (2018)
Xifres destacables
Ingressos totals 49.543.630 euros (2018)
Benefici net 637.336 euros (2018)
Altres dades

Lloc web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Som Energia SCCL (Societat Cooperativa Catalana Limitada) és una cooperativa catalana de producció i consum d'energies renovables amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i d'àmbit català, tot i tenir implantació per tota Espanya.[cal citació] Aquesta organització, sense ànim de lucre, va néixer oficialment l'11 de desembre de 2010 a Girona, convertint-se així en la primera d'aquest tipus fundada a Espanya.[1][2][3] El projecte de creació de la cooperativa es va iniciar el novembre de 2009 per un grup d'exalumnes i professors de la Universitat de Girona i altres col·laboradors, amb la intenció de seguir les passes d'iniciatives com Ecopower (Bèlgica), Enercoop (França) o Greenpeace Energy (Alemanya).[4]

Els principals objectius d'aquesta cooperativa són oferir als seus socis la possibilitat de consumir energia 100% renovable a un preu similar al d'electricitat convencional (des de l'1 d'octubre de 2011,[5] convertint-se en el primer distribuïdor d'energia renovable amb seu als Països Catalans), així com desenvolupar projectes rendibles d'energies renovables.[6][7] Es membre de REScoop, la federació de cooperatives d'energia renovable. Al abril del 2019, la cooperativa tenia 57.000 socis i superava els 95.000 contractes d'electricitat.[8]

Va rebre el premi Martí Gasull i Roig del 2018 pel seu compromís amb la llengua catalana.[9]

Participació[modifica]

La cooperativa disposa d'un nombre remarcable de socis que col·laboren voluntàriament en el desenvolupament del projecte, organitzats a partir de grups locals o comissions de treball, obertes a qualsevol membre. Els grups locals s'encarreguen de difondre el projecte i buscar socis, mitjançant xerrades, principalment. Una altra funció consisteix a buscar projectes d'energies renovables al voltant de la seva zona d'actuació geogràfica. Al 2017 compta amb 60 grups locals. Les comissions de treball s'organitzen al voltant de determinats temes, tals com comercialització d'electricitat, projectes (energia solar fotovoltaica, energia eòlica...), comunicació, educació, etc.[cal citació]

Projectes d'energies renovables[modifica]

La majoria de projectes de la cooperativa són fotovoltaics, però també tenen una planta de biogàs i una central hidroelèctrica. Han participat en el finançament del primer molí eòlic col·lectiu a tot l'Estat Espanyol (viure de l'aire) i s'estan estudiant projectes eòlics de petita envergadura. Els projectes es financen a partir d'inversions que fan els mateixos cooperativistes, mitjançant participació voluntària al capital social o títols participatius.

 • L'abril del 2012 es va iniciar la primera captació de capital, i es van assolir els 3.5 milions d'euros fixats com a objectiu el mes de març de 2013, gràcies a les inversions de 794 socis.[10]
 • Al setembre del 2015 es va assolir en 2 hores l'aportació al capital necessària de 800.000€ per a una central hidroelèctrica a Valladolid.[11]
 • L'octubre del 2017 es van obrir de nou les inversions al capital social voluntari de la cooperativa. En 7 dies es van reunir els 5 milions d'euros fixats com a objectius, el primer milió es va reunir en menys de dues hores.[12]

Generació fotovoltaica[modifica]

 • Instal·lació la Matallana, Lora del Río (Sevilla): El setembre del 2018 es va connectar a la xarxa una planta finançada 100% amb aportacions al capital social per part dels socis de la cooperativa. El camp solar té una potencia de 2 MWh i està prevista una producció de 3.114.000 kWh anuals, l'equivalent a l'ús elèctric de 1.370 famílies.
 • Instal·lació d'Alcolea del Río: El maig de 2016 es va inaugurar la primera planta fotovoltaica sense subvencions d'Espanya i la primera instal·lació del projecte GeneratioKwh. La planta té una potència de 2,16MWh i es preveu una producció estimada de 3.382.296KWh/any, l'equivalent a l'ús elèctric de 1.360 famílies.
 • Instal·lació de Manlleu: El març del 2013 es connecten a xarxa 190 kWp provinents d'una instal·lació fotovoltaica situada sobre teulades municipals de Manlleu. Està prevista una producció de 270.000 kWh/any, aproximadament el consum de 108 llars.
 • Instal·lació de Picanya. El març del 2013 es connecta la instal·lació fotovoltaica més gran de què disposa la cooperativa fins ara. Una teulada fotovoltaica de 290 kWp en un polígon industrial de Picanya, que produirà 512.000 kWh/any, l'equivalent al consum elèctric d'aproximadament 205 famílies.
 • Instal·lació de Torrefarrera: El març del 2013 es connecta una instal·lació fotovoltaica de 90 kWp en teulades municipals, amb una producció prevista de 140.000kWh/any, el consum de de 56 llars aproximadament.
 • Instal·lació de Lleida: El març del 2012 es va posar en funcionament el primer projecte de generació d'energia renovable de la cooperativa. Es tracta d'una teulada fotovoltaica de 103,87 KWp instal·lada en una nau industrial de Lleida, que preveu produir 140.000 kWh/any, l'ús aproximat de 56 llars.
 • Instal·lació de Riudarenes: L'agost del 2012 es van connectar a xarxa tres instal·lacions fotovoltaiques en les teulades de diversos edificis municipals del poble. Està prevista una producció de 86.000 kWh/any, l'ús aproximat de 34 llars.

Cogeneració amb biogàs[modifica]

Instal·lació de Torregrossa: El juliol del 2013 es posa en funcionament la primera instal·lació d'aquest tipus de la cooperativa, una planta de cogeneració a partir de biogàs de 500 kW. El biogàs es produeix a partir de la fermentació de purins i altres residus orgànics. Aquesta instal·lació té una capacitat de generar 499 kW/hora (elèctrics) i 540 kW/h (tèrmics); la producció anual estimada serà de 3.992 MWh/any (elèctrics) i 4.320 MWh/any (tèrmics) a més de tractar 27.000 Tn/any de purins.

Generació hidroelèctrica[modifica]

Instal·lació de Peñafiel: L'agost de 2015 es va recuperar la Central hidroelèctrica de Peñafiel (Valladolid). Té una potència de 1MWh i es preveu produir 1.400.000 kWh/any, l'equivalent a l’ús elèctric de 560 llars aproximadament.

Biomassa[modifica]

Instal·lació de Tordera: El gener del 2013 es va posar en funcionament la primera instal·lació no fotovoltaica de la cooperativa, una caldera de biomassa de 80 kW que funciona amb estelles forestals. És un projecte en col·laboració amb la Fundació Plataforma Educativa de Girona, que serà propietària de la instal·lació un cop Som Energia recuperi la inversió realitzada.[13]

Generació Kwh[modifica]

Generation kWh és una opció per impulsar projectes de generació elèctrica renovable de la cooperativa catalana sense ànim de lucre Som Energia. Aquesta opció ofereix una alternativa col·lectiva per superar la retirada d’incentius als projectes renovables i a les barreres a l'autoproducció individual.

Cada participant decideix invertir ara una quantitat de diners en accions energètiques en relació amb l'electricitat que utilitza anualment (1 acció = 100 €).Amb aquests diners impulsem entre tots i totes nous projectes d'energies renovables de diverses tecnologies com la fotovoltaica, l'eòlica i la mini-hidràulica. Som Energia garanteix que l'aportació serà retornada en els 25 anys de durada del contracte. Mentre no hi hagi incentius per a aquests nous projectes, amb un 0% d'interès. Proporcionalment a les accions energètiques adquirides ens correspon, durant els 25 anys, una quantitat de l'electricitat produïda a preu de cost, que es tradueix en un estalvi en la factura elèctrica.

 • Planta fotovoltaica[14] de 2.160 kW pic sobre terreny a Alcolea del Río, província de Sevilla. El projecte se situa en una de les zones de major insolació de la península. La producció és equivalent a l'ús de prop 1.300 llars, la qual cosa suposa una important aportació a la nostra producció pròpia. La finca on s'ubica la instal·lació té una extensió de 8,6 hectàrees i és completament plana. El terreny està classificat com a ús industrial des de 2007. El disseny previst està plantejat per a un impacte mínim sobre el terreny. Som Energia té un contracte de lloguer del terreny per 25 anys ampliable 10 anys més.

Premis[modifica]

2011

 • Premi Eurosolar Espanya en la categoria "organitzacions locals o regionals de suport a les energies renovables".[15]

2012

 • Premi Eurosolar Europa en la categoria "organitzacions locals o regionals de suport a les energies renovables".[16]
 • Premi Medi Ambient, en la categoria "Iniciatives de protecció i millora de l'entorn".[17]

2013

 • Premi EcoSi Reconeixement a les persones, empreses i entitats que treballen per fomentar la cultura ecològica.[18]
 • Premi Alzina Reconeixement del Grup Balear d'Ornitologia I Defensa de la Naturalesa (GOB) a aquelles persones o entitats respectuoses amb la cultura i el medi ambient.[19]

2014

 • VI Premis EnerAgen Premis Nacionals d'Energia EnerAgen atorgats per l'Associació d'Agències Espanyoles de Gestió de l'Energia.[20]
 • UPEC (Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya) per la voluntat de canviar el model energètic i fer visible les problemàtiques de l'actual model.
 • Premi del Públic de la REAS.

Projectes germans[modifica]

Referències[modifica]

 1. «3cat24.cat: Es constitueix a Girona la primera cooperativa d'energia renovable a Espanya».
 2. «Rtve.es: Naturaleza y Medio Ambiente - Som Energia».(castellà)
 3. «europapress: Constituyen la primera cooperativa de energía renovable de España».(castellà)
 4. «Diari de Girona: Funden a Girona una cooperativa que vendrà i produirà energies renovables».
 5. «La Vanguardia: Echa a andar la primera cooperativa de producción y consumo de energía verde».(castellà)
 6. «El Punt: Ajuntar-se per produir quilowatts verds».
 7. «TV3 telenoticies (min 18:25)».
 8. «Som Energia | La Cooperativa d'Energia Verda» (en ca). [Consulta: 14 abril 2019].
 9. «Som Energia guanya el Premi Martí Gasull» (en ca). [Consulta: 4 febrer 2019].
 10. «Inversió en renovables». Som Energia. [Consulta: 6 gener 2019].
 11. «[NdP Som Energia recull en només 2 hores 800.000 € per invertir en una central hidroelèctrica]». Som Energia. Marc. [Consulta: 6 gener 2019].
 12. «Assolim la inversió al capital social!». Som Energia. Francesc. [Consulta: 6 gener 2019].
 13. «LA COOPERATIVA SOM ENERGIA INSTAL•LA UNA CALDERA DE BIOMASSA A L ESCOLA TALLER MAS RITORT DE TORDERA.». Ràdio Tordera [Consulta: 14 juliol 2014].
 14. «Alcolea del Río (Sevilla) | Generation kWh» (en ca). [Consulta: 29 agost 2017].
 15. «La cooperativa Som Energia recibe uno de los premios de EuroSolar».(castellà)
 16. «European Solar prizes 2012».(anglès)
 17. «Premi Medi Ambient 2012».
 18. «Premi EcoSi 2013».
 19. «Premi Alzina i Ciment 2013».
 20. «VI Premis EnerAgen».
 21. «Som Connexió».
 22. «Som Mobilitat».
 23. «Neix Som Mobilitat, una nova cooperativa de mobilitat elèctrica» (en ca). Directa.

Enllaços externs[modifica]