Sonata per a flauta en mi menor (HWV 375)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalSonata per a flauta en mi menor
Forma musicalsonata per a flauta Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatmi menor Modifica el valor a Wikidata
CompositorGeorg Friedrich Händel Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióHWV 375 Modifica el valor a Wikidata
SèrieSonates per a flauta de Händel Modifica el valor a Wikidata
Instrumentacióflauta Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: c52ce1f4-15e6-4d84-b076-ea982219ce0e IMSLP: Flute_Sonata_in_E_minor,_HWV_375_(Handel,_George_Frideric) Allmusic: mc0002364793 Modifica el valor a Wikidata

La Sonata per a flauta en mi menor (HWV 375) es creu que fou composta per Georg Friedrich Händel. Està escrita per a flauta i teclat (clavicèmbal). La data de la composició és desconeguda però aparegué publicada el 1730. Altres catàlegs de música de Händel la referencien com a HG xlviii,134; i HHA iv/3,63.[1]

L'autenticitat de la sonata és incerta però, tanmateix, tres dels moviments són clarament de Händel, tot i que escrits per a altres instruments. L'obra és coneguda com a "Halle Sonata núm. 2" (en alemany "Hallenser Sonate núm. 2"), seguintl'opinió de Chrysander que creia que era una obra primerenca, composta quan un jove Händel encara vivia a Halle, abans del 1703. Però això no seria el cas d'aquesta sonata, perquè els primers dos moviments són una transposició en mi menor dels moviments corresponents de la versió final del molt revisada Sonata per oboè en do menor, HWV 366, que és de 1711 o 1712. El quart moviment, també, inicialment era un minuet en sol menor per clavicèmbal (aparegué imprès el 1733), mentre que el tercer moviment és un Grave que es creu que no és Händel. En l'edició de Chrysander es detalla que l'obra és per a flauta travessera ("Traversa"), i la publicà com a Sonata XVII.[2]

Una interpretació típica dura gairebé set minuts.

Moviments[modifica]

La sonata consta de quatre moviments:

Núm. Tipus Tonalitat Mètrica Compassos Notes
1 Adagio Mi menor 4/4 18 Acaba en un acord en si major. Material musical de la Sonata per a oboè en so menor (HWV 366).
2 Allegro Mi menor 4/4 45 Material musical de la Sonata per a oboè en so menor (HWV 366). El tema principal, tractat inicialment amb una estricta imitació canònica del baix continu; és cromàtic i ple d'intervals incòmodes. Conté passatges de semicorxeres.
3 Grave Mi menor 3/4 27 És un breu moviment que conté una extensa elaboració de la línia melòdica.
4 Minuet Mi menor 3/4 36 Te dues seccions (16 i 20 compassos), cadascuna amb signes de repetició. També utilitza material del quart moviment de la Suite per a teclat HWV 434. Té semblances clares, especialment en el baix, amb el minuet de la secció en sol de la Música aquàtica.

(Els moviments no contenen signes de repetició llevat que s'indiqui. El nombre de compassos està agafat de l'edició de Chrysander, i és el nombre que apareix en el manuscrit, sense incloure signes de repetició)

Referències[modifica]

  1. Anthony Hicks, "Handel, George Frideric", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, second edition, edited by Stanley Sadie and John Tyrrell (London: Macmillan Publishers, 2001): 10:802.
  2. Terence Best, "Handel's Chamber Music: Sources, Chronology and Authenticity", Early Music 13, no. 4 (November 1985): 476–99. The relevant material is on 484.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]