Sonia Abejón Esteban

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSonia Abejón Esteban

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r agost 1985 Modifica el valor a Wikidata (38 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógimnasta rítmica Modifica el valor a Wikidata
Esportgimnàstica rítmica Modifica el valor a Wikidata
Participà en
2004Jocs Olímpics d'Estiu de 2004 Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): SoniaAbejon Instagram: soniaabejon85 Olympics.com: sonia-abejon Modifica el valor a Wikidata

Sonia Abejón Esteban (Madrid, 1r d'agost de 1985) és una exgimnasta rítmica espanyola que va competir en la modalitat de conjunts, sent olímpica a Atenes 2004, on va aconseguir la 7a plaça i el diploma olímpic. Posseeix a més diverses medalles en competicions internacionals. El Pavelló Poliesportiu M4 de Torrejón de Ardoz porta el seu nom des de 2015.[1] En l'actualitat entrena al Club Gimnàstica Rítmica San Fernando de Henares de la ciutat homònima.

Biografia esportiva[modifica]

Inicis[modifica]

Es va iniciar en la gimnàstica rítmica amb 5 anys al Club Escola de Gimnàstica Rítmica Torrejón de Torrejón de Ardoz (Madrid). Amb 13 anys va passar al C.G.R.D. San Ferrando de San Fernando de Henares. Va ser medalla de plata en corda i bronze en mans lliures i per clubs en el Campionat d'Espanya de Clubs i Autonomies de 1997 a Barcelona, i bronze en cinta en categoria júnior en el Campionat d'Espanya de Clubs i Autonomies de 1999 a Saragossa.[2][3]

Etapa en la selecció nacional[modifica]

El gener de 2001 va ser reclamada per formar part de la selecció nacional de gimnàstica rítmica d'Espanya en la modalitat de conjunts. Va entrenar des de llavors una mitjana de 8 hores diàries al Centre d'Alt Rendiment de Madrid a les ordres primer de Nina Vitrichenko, des d'octubre de 2001 de Rosa Menor i Noelia Fernández, i des de 2004 d'Anna Baranova i Sara Bayón. En el Trofeu S.M. Margarida de Bulgària, el conjunt va obtenir 3 medalles de plata, tant en el concurs general com en les finals de 10 maces i de 3 cordes i 2 pilotes. Posteriorment, Sonia participaria en la seva primera competició oficial, el Campionat d'Europa de Ginebra. En ella, el conjunt va obtenir el 7è lloc en el concurs general i en 10 maces, i el 8è en 3 cordes i 2 pilotes. El conjunt el integraven aquest any Sonia, Belén Aguado, Blanca Castroviejo, Bàrbara González, Marta Linares i Aida Otero. El juliol de 2002 va disputar el Campionat del Món de Nova Orleans, on el conjunt va acabar 9è en el concurs general i 7è a la final de 5 cintes. El conjunt per a les competicions va estar integrat aquest any per Sonia, Belén Aguado, Blanca Castroviejo, Bàrbara González, Marta Linares i Isabel Pagán.

Per febrer de 2003, el conjunt va conquerir els 3 ors disputats en el Torneig Internacional de Madeira. Al Trofeu Sant Petersburg Pearls va aconseguir 3 bronzes. Posteriorment, en el Triangular Internacional de Torrevella obté la plata en el concurs general. A l'abril de 2003 el conjunt espanyol va competir en el Campionat d'Europa de Riesa, on va aconseguir el 6è lloc en el concurs general, el 7è en 3 cèrcols i 2 pilotes i el 8è en 5 cintes. Al setembre va disputar el Campionat del Món de Budapest, aconseguint novament el 6è lloc en el concurs general, i obtenint així el pas als Jocs Olímpics d'Atenes 2004. També van aconseguir el 7è lloc en 3 cèrcols i 2 pilotes, i el 6è en 5 cintes. El conjunt va estar integrat a principis d'any per Sonia, Blanca Castroviejo, Bàrbara González, Lara González, Isabel Pagán i Núria Velasco, encara Blanca Castroviejo es va retirar al maig, tornant a la titularitat Marta Linares.

Al febrer de 2004, en el Torneig Internacional de Madeira, el conjunt va obtenir 3 medalles de plata. En el Preolímpic d'Atenes, celebrat al març, va aconseguir la 6a plaça en el concurs general. A l'abril de 2004, el conjunt va disputar el Volga Magical International Tournament de Nizhni Nóvgorod, una prova de la Copa del Món de Gimnàstica Rítmica, on va aconseguir el 4t lloc en el concurs general, el 5è en 3 cèrcols i 2 pilotes i el 4t en 5 cintes. Al maig, en la prova de la Copa del Món disputada a Duisburg, va obtenir el 4t lloc tant en el concurs general com en les finals per aparells, així com en el concurs general de la prova celebrada a Varna al juliol. L'agost van tenir lloc els Jocs Olímpics d'Atenes, l'única participació olímpica de Sonia. El conjunt espanyol va obtenir el pas a la final després d'aconseguir la 8a plaça en la qualificació. Finalment, el 28 d'agost va aconseguir la 7a posició a la final, de manera que va obtenir el diploma olímpic. El conjunt per als Jocs estava integrat per Sonia, Bàrbara González, Marta Linares, Isabel Pagán, Carolina Rodríguez i Núria Velasco.[4][5] Encara que formaven part, com a suplents, de l'equip nacional aquell any, Lara González i Ana María Pelaz es van quedar fora de la convocatòria per als Jocs, per la qual cosa el seu paper es va limitar a animar a les seves companyes des de la grada del pavelló.

Retirada de la gimnàstica[modifica]

Després dels Jocs Olímpics d'Atenes, Sonia es va retirar de la gimnàstica. Des de 2006 fins a 2008 va tornar a competir de forma puntual com a integrant del conjunt del Club Districte III d'Alcalá de Henares. En el Campionat d'Espanya de Conjunts de 2006 a Vecindario, va aconseguir el bronze en categoria juvenil, obtenint el club d'aquesta manera la primera categoria. A l'any següent, en el Campionat d'Espanya de Conjunts de 2007 a Granada, va aconseguir la 8a plaça en primera categoria, i en el Campionat d'Espanya de Conjunts de 2008 a Saragossa va aconseguir el bronze també en primera categoria.

Després de deixar la selecció nacional ha treballat, entre d'altres professions, com a vigilant de seguretat, hostessa, administrativa i entrenadora de gimnàstica rítmica, posseint el Nivell III d'Entrenadora Nacional.[6] També va practicar durant un temps gimnàstica estètica al costat d'altres exgimnastas nacionals com Nuria Artigues, Rebeca García, Sara Garvín, Bàrbara González, Lara González, Marta Linares, Isabel Pagán i Bet Salom.[7]

En l'actualitat entrena i dirigeix a nivell tècnic el Club Gimnàstica Rítmica San Fernando de Henares de la ciutat homònima, que va ser constituït el 2009 tot i que portava diversos anys com a Escola Municipal. En aquest club també entrena la seva excompanya de la selecció Marta Linares.[8]

El Pavelló Poliesportiu M4 de Torrejón de Ardoz porta el seu nom des del 23 de març del 2015.[9][10]

Equipaments[modifica]

Maillots i roba d'entrenament
Període Proveïdor
2001 - 2004
Li-Ning
2004 (Jocs Olímpics)
John Smith

Música dels exercicis[modifica]

Any Aparells Música
2001 10 maces Medley dels temes «Méandres», «Havi Vahlia»i «Bascule», compostos per René Dupéré per a l'espectacle Nouvelle Expérience del Cirque du Soleil.
2001 3 cordes i 2 pilotes «Orobroy» de David Dorantes i «Flamenco bolero», una adaptació del Bolero de Maurice Ravel per Gustavo Montesano i la Royal Philharmonic Orchestra.
2002 5 cintes Medley dels temes «Panamericana Suite» de Paquito D'Rivera, «New Arrival» de Tito Puente, «Caridad Amaro» de Chucho Valdés, «Afro-Cuban Jazz Suite» de Chico O'Farrill i «Oye cómo viene» de Chano Domínguez, pertanyents a la banda sonora de Calle 54.
2002 3 cordes i 2 pilotes «Paisaje español», de Ricardo García.
2003 5 cintes «Paisaje español», de Ricardo García i «Zorro's Theme», de la banda sonora de La máscara del Zorro, composta per James Horner.
2003 3 cèrcols i 2 pilotes «All That Jazz» del musical Chicago, composta per John Kander i Fred Ebb.
2004 5 cintes «Paisaje español», de Ricardo García, «Habanera» de l'òpera Carmen de Georges Bizet, i Malagueña d'Ernesto Lecuona.
2004 3 cèrcols i 2 pilotes (inici de temporada) Temes «Peacemaker» i «Chase» de la banda sonora de El pacificador, composta per Hans Zimmer.
2004 3 cèrcols i 2 pilotes (Jocs Olímpics d'Atenes) Temes «Red Warrior», «Theme» i «Spectres in the Fog», de la banda sonora de L'últim samurai, composta per Hans Zimmer.[11]

Palmarès esportiu[modifica]

Pel que fa a clubs,[modifica]

1997

  • Campionat d'Espanya de Clubs i Autonomies en Barcelona
Plata en corda
Bronze en mans lliures
Bronze per clubs

1999

  • Campionat d'Espanya de Clubs i Autonomies en Saragossa
Bronze en cinta (categoria júnior)

2006

Bronze en concurs general (categoria juvenil)

2007

  • Campionat d'Espanya de Conjunts en Granada
8è lloc en concurs general (primera categoria)

2008

Bronze en concurs general (primera categoria)

Selecció espanyola[modifica]

Conjunt sènior[modifica]

2001

  • Trofeu S.M. Margarida de Bulgària
Plata en concurs general
Plata en 10 maces
Plata en 3 cordes i 2 pilotes
  • Campionat d'Europa de Ginebra
7è lloc en concurs general
7è lloc en 10 maces
8è lloc en 3 cordes i 2 pilotes

2002

  • Trofeu Sant Petersburg Pearls
Plata en concurs general
Resultat en les finals desconegut
  • Campionat del Món de Nova Orleans
9è lloc en concurs general
7è lloc en 5 cintes

2003

  • Torneu Internacional de Madeira
Or en concurs general
Or en 5 cintes
Or en 3 cercles i 2 pilotes
  • Trofeu Sant Petersburg Pearls
Bronze en concurs general
Bronze en 5 cintes
Bronze en 3 cèrcols i 2 pilotes
  • Triangular Internacional de Torrevella
Plata en concurs general
  • Torneu Internacional de Thiais
7è lloc en concurs general
7è lloc en 5 cintes
  • Campionat d'Europa de Riesa
6è lloc en concurs general
8è lloc en 5 cintes
7è lloc en 3 cèrcols i 2 pilotes

2003 (continuació)

  • Grand Prix de Sofia
4t lloc en concurs general
Plata en 5 cintes
Bronze en 3 cèrcols i 2 pilotes
  • Campionat del Món de Budapest
6è lloc en concurs general
6è lloc en 5 cintes
7è lloc en 3 cèrcols i 2 pilotes

2004

  • Torneu Internacional de Madeira
Plata en concurs general
Plata en 5 cintes
Plata en 3 cèrcols i 2 pilotes
  • Preolímpic d'Atenes
6è lloc en concurs general
  • Volga Magical International Tournament / Prova de la Copa del Món en Nijni Nóvgorod
4t lloc en concurs general
4t lloc en 5 cintes
5è lloc en 3 cèrcols i 2 pilotes
  • German Rhythmic Gymnastics Open / Prova de la Copa del Món en Duisburg
4t lloc en concurs general
4t lloc en 5 cintes
4t lloc en 3 cèrcols i 2 pilotes
  • Prova de la Copa del Món en Varna
4t lloc en concurs general
  • Jocs Olímpics d'Atenes 2004
8è lloc en qualificació
7è lloc en final i diploma olímpic

Premis, reconeixements i distincions[modifica]

  • Premiada als Premios Deportivos «Torrejón de Ardoz 2003-2007» (2007)[12][13]
  • El Pabelló Poliesportiu M4 de Torrejón de Ardoz porta el seu nom des del 23 de març de 2015.[10]

Galeria d'imatges[modifica]

Entrenament del conjunt nacional al desembre de 2003[modifica]

Filmografia[modifica]

Programes de televisió
Any Títol Cadena Notes
2002 Escuela del deporte La 2 de TVE Aparició al reportatge
2004 El sueño olímpico. ADO 2004 La 2 de TVE Entrevistada al reportatge
2018 De mayor quiero ser... Divinity Aparició en reportatge al costat d'Almudena Cid i el Club Gimnàstica Rítmica San Fernando

Referències[modifica]

  1. «Sonia Abejón en la página web del COE» (en castellà). COE. Arxivat de l'original el 2014-08-14. [Consulta: 1r març 2019].
  2. «Spanish Clubs & Autonomías Nationals» (en anglès). spanishrg.tripod.com.
  3. «Sonia Abejón en elmundo.es» (en castellà). El Mundo.
  4. «Conjunto Sénior 2004» (en castellà). spanishrg.tripod.com.
  5. «Equipo de gimnasia rítmica en Atenas 2004» (en castellà). Marca.
  6. «Sonia Abejón Esteban en Universitarios» (en castellà). Universitarios. Arxivat de l'original el 2014-08-26. [Consulta: 1r març 2019].
  7. «Entrevista a Lara González» (en castellà). fednavgimnasia.es.
  8. «Club Gimnasia Rítmica San Fernando de Henares» (en castellà). Club de Gimnasia Ritmica San Fernando de Henares. Arxivat de l'original el 2014-08-26. [Consulta: 1r març 2019].
  9. «TafadMadrid - Torrejón de Ardoz» (en castellà). Tafad Madrid.
  10. 10,0 10,1 «El Pabellón multiusos M4 La Plata ahora se llama Sonia Abejón» (en castellà). Portal de Torrejón, 23-03-2015. Arxivat de l'original el 2016-01-13. [Consulta: 1r març 2019].
  11. «Música usada en los ejercicios de conjuntos de gimnasia rítmica» (en anglès). rgforum.no. Arxivat de l'original el 2019-11-09. [Consulta: 1r març 2019].
  12. «Entrega de los Premios Deportivos “Torrejón de Ardoz 2003-2007”». ayto-torrejon.es, 19-04-2007. Arxivat de l'original el 2019-03-01. [Consulta: 1r març 2019].
  13. «Entrega de los Premios Deportivos “Torrejón de Ardoz 2003-2007”». estedemadrid.com. Arxivat de l'original el 2019-03-02. [Consulta: 1r març 2019].

Enllaços externs[modifica]