Sopa de farigola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarSopa de farigola
Característiques
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia dels Països Catalans Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipussopa Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarigola Modifica el valor a Wikidata

La sopa de farigola és una sopa típica de la gastronomia de Catalunya. També se l'anomena sopa de timó o sopes de pastor al nord del País Valencià.[1] La base s'aquesta sopa és un bon pa i un bon oli d'oliva.

El plat s'elabora amb ou, pa de pagès i una branqueta de farigola, preparant un brou utilitzant la farigola i després escalfant l'ou damunt del pa.[2][3]

En la literatura[modifica]

Poema sobre la sopa de farigola, primera edició del text escrit, l'any 1935 pel poeta català Josep Carner i Puig-Oriol, (Barcelona, 9 de febrer de 1884 - Brussel·les, 4 de juny de 1970):

« Fum que vas a la teulada i que n'ixes floc a floc, dius a la lluna afilada: Vora l'olla salta el foc, La mare crida i trascola i vigila de reüll la sopa de farigola que està si bull si no bull: Si, de lluny, el fum albires, plega, pare, ton fadic; ja s'entaulen les cadires i les sopes fan bonic, fins a la boca més llamenca de desig d'haver-ne es mor, sopa humil, sopa rossenca, mostrejada amb oli d'or, troballa que ens fores duta per un savi saberut, l'herba humil de roca eixuta et penetra de virtut, a la setena bocada troben la conversa els grans i a l'última cullerada hi ha la son per als infants. »

"La sopa", de Josep Carner[4]

Referències[modifica]

  1. Fàbrega, Jaume. El Gust D'un Poble: Els Plats Més Famosos de la Cuina Catalana: De Verdaguer a Gaudí: El Naixement D'una Cuina. Cossetània Edicions, 2002. ISBN 978-84-95684-91-2. 
  2. «Institut Català de la Cuina Catalana». [Consulta: 28 octubre 2023].
  3. Martínez, Trinitat Gilbert. «Com fer sopa de farigola? Recepta del cuiner Salvador Brugués». Mengem.Ara.cat, 30-04-2020. [Consulta: 28 octubre 2023].
  4. Carner, Josep. La primavera al poblet: text de la primera edició (1935). Edicions 62, 1979. ISBN 978-84-297-1460-9. 


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]