Sopa de lletres

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula jocSopa de lletres
Skord.JPG
Tipusjoc lingüístic i trencaclosques Modifica el valor a Wikidata
Nombre mínim de jugadors1 Modifica el valor a Wikidata
Sopa de lletres en anglès

La sopa de lletres és un passatemps que consisteix a localitzar una sèrie de paraules en una graella plena de lletres, de manera que es pugui llegir en vertical, horitzontal o diagonal. Alguns mots estan en sentit invers i junt amb combinacions sense significat per augmentar la dificultat.

Les paraules es poden indicar en un llistat, amb dibuixos o anunciant el tema (indicant per exemple que hi ha 10 animals a cercar). Variacions de la sopa de lletres són la sopa sil·làbica, on en comptes de lletres soles la graella conté combinacions de dues o tres, i l'encadenada, on trobar les paraules permet llegir, amb les lletres sobreres, un missatge que respon a la pregunta-repte. La graella pot tenir diferents formes, si bé la més habitual és la de forma de rectangle.

Per trobar les paraules només cal paciència i capacitat de lectoescriptura, per això la sopa de lletres és un dels passatemps més senzills. Apareix a la majoria de revistes d'entreteniment i té publicacions específiques amb nombroses variants. Han aparegut també programes informàtics que les simulen, sobretot amb finalitats educatives (per treballar el vocabulari o la lateralitat)