Sopa de pèsols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarSopa de pèsols
Característiques
País d'origenantiga Grècia Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusvegetable soup (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalspèsol Modifica el valor a Wikidata
Sopa de pèsols

La sopa de pèsols (dita erwtensoep o snert als Països Baixos) és una sopa molt coneguda en la cuina neerlandesa (als Països Baixos, és un dels plats nacionals), així com en les cuines sueca (ärtsoppa), finlandesa (hernekeitto) i alemanya (Erbsensuppe).

L'ingredient principal, com el seu nom ho diu, és el pèsol (Pisum sativum), el qual es pica fins a fer-ne un puré. Es tracta d'un plat d'origen humil avui dia molt popular que se sol servir calent en els períodes d'hivern. Hi ha moltes varietats d'aquesta sopa en els diversos països, i poden dependre fins i tot en color, que pot anar d'un verd-grisenc fins al groc, segons, en gran manera, de la varietat de pèsol emprada.

Referències gastronòmiques[modifica]

Austràlia[modifica]

A Austràlia, és famós el pie floater, molt popular a la ciutat d'Adelaide, així com en qualsevol ciutat situada a l'Austràlia Meridional. Consisteix en una sopa de pèsols que es decora amb una gota de salsa de tomata en el mig del plat (contrast entre el verd de la sopa amb la part vermella de la salsa). Al mig també s'hi posa «surant» (floater) un «pastís australià de carn».

Quebec[modifica]

La soupe aux pois (sopa de pèsols groga) és un plat nacional de la cuina quebequesa. Aquesta sopa conté diversos ingredients, entre els quals carn de porc i herbes aromàtiques. Algunes varietats canadenques d'aquesta sopa són molt conegudes localment, tal com la sopa de pèsols de Terranova, que se serveix de forma molt similar, amb els trossos capolats de la carn de porc a part. En algunes variants del Canadà, s'hi sol incloure, a més, algunes verdures com pastanagues o, fins i tot, petits dumplings.

Alemanya[modifica]

Tub amb Erbswurst

A Alemanya, és una sopa molt popular al llarg de tota la nació. Sol acompanyar-se amb speck o salsitxes o carn de gust fumat com els kasseler, encara que la composició del plat és diferent segons les variants i els gustos regionals. Sovint acompanyen el plat les salsitxes i el pa negre, típic del nord. Hi ha sopes instantànies que es comercialitzen en els supermercats; aquesta preparació permet de fer una sopa de pèsols en uns minuts. Una de les més conegudes és la Erbswurst, inventada l'any 1867 per Johann Heinrich Grüneberg, que va vendre la recepta a l'estat prussià per a alimentar els soldats de la Guerra francoprussiana, i durant la guerra es van arribar a produir prop de 5000 tones del producte. L'any 1889, l'empresa Knorr va comprar la recepta i la llicència. Knorr és avui dia part del grup de Unilever, i continua amb la producció d'Erbswurst.

Països Baixos[modifica]

L' erwtensoep, denominada també snert, és una sopa tan popular en aquest país que té la categoria de plat nacional. És un plat emblemàtic de la cuina neerlandesa, i se serveix de manera tradicional a l'hivern. L'erwtensoep té una forta consistència, i inclou sovint carn picada i salsitxes, cosa que la converteix més en un bullit que no pas en una sopa. Se serveix per regla general amb pa de sègol (roggebrood) amb formatge o mantega. La carn que es posa en el pa de sègol sol anar acompanyada de mostassa. Es pot trobar a la venda en petites cantines denominades koek en zopie, i és un aperitiu per als patinadors que travessen els canals a l'hivern, quan estan congelats.

Suècia[modifica]

En suec és denominada ärtsoppa. Segons una antiga tradició sueca, s'ha de menjar cada dijous juntament amb pancakes, acompanyada de melmelada i crema de llet. Molts restaurants i menjadors serveixen aquest plat invariablement aquest dia de la setmana.

Bibliografia[modifica]

  • Baring-Gould, William. S. and Ceil Baring-Gould (1962) The Annotated Mother Goose. (Bramhall House) [Pease porridge rhyme: datis from 1765, refers to a “thin pudding”.]
  • New York Times, 2 d'abril de 1871, p. 3: London… fog the consistency of pea-soup…