Sorgo d'Alep

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSorgo d'Alep
Sorghum halepense Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
TribuAndropogoneae
GènereSorghum
EspècieSorghum halepense Modifica el valor a Wikidata
Pers., 1805
Nomenclatura
BasiònimHolcus halepensis Modifica el valor a Wikidata

El sorgo d'Alep (en llatí Sorghum halepense) (usualment dit canyota, milloca, panissola, etc.,[1] encara que aquests noms també s'apliquen a altres plantes), és una espècie de planta herbàcia perenne del gènere del sorgo considerada una mala herba molt important. Té un rizoma i fa llargues inflorescències en panícula de fins a 30 o 40 cm. Les fulles són llargues i amb una nervació central blanca evident Creix en herbassars, com planta ruderal i afecta principalment als conreus de regadiu els de dacsa i l'alfals.[2]

És una espècie nativa de la conca del mediterrani però actualment creix a tota Europa, Orient Mitjà i a altres parts del món.

Descripció[modifica]

Fulles de la canyota.
  • La tija és erecta amb forma de canya. La seva alçada varia entre 0,5 a 2 m, de vegades fins a 2,4 m.
Panícula de la canyota.
  • Les fulles són paral·lelinèrvies i glabres de 10 a 50 cm de longitud i de 1.2 a 4 cm d'amplada.
  • La llavor és una cariòpsi oval amb una longitud de 3 mm.

Es multiplica tant per via sexual (per llavors) o vegetativa (pels rizomes).

Ús[modifica]

La canyota s'ha utilitzat com planta farratgera i per aturar l'erosió però principalment és una mala herba nociva, considerada entre les 1o ptijors del món. per les següents raons:

  1. Les fulles que s'han marcit per la glaçada o el temps sec i calent poden contenir prou quantitat de cianur d'hidrogen per matar el ramat boví i cavalls si en mengen prou quantiat. Les fulles també poden contenir nitrats excessius..
  2. Creix i s'estén tan de pressa que perjudica els conreus.
  3. Resisteix l'herbicida més comú, el glifosat a Argentina i Estats Units.[3][4][5] Està considerada una de les deu pitjors herbes nocives del món.[6]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] https://www.termcat.cat/ca/cercaterm/fitxa/MjY0Njg1MQ%3D%3D
  2. Botànica virtual
  3. Western Farm Press. Johnsongrass resistance to glyphosate confirmed in Argentina Arxivat 2012-07-16 at Archive.is, Aug 28, 2006. (accessed 2010.01.06)
  4. Monsanto. Glyphosate Resistant Johnsongrass Confirmed In Two Locations Arxivat 2012-02-22 a Wayback Machine., March 12, 2008. (accessed 2010.01.06)
  5. Delta Farm Press. Glyphosate-resistant johnsongrass in Mid-South Arxivat 2008-05-11 a Wayback Machine., March 19, 2008 (accessed 2010.01.06)
  6. BugwoodWiki[1] Holm, L. G., P. Donald, J. V. Pancho, and J. P. Herberger. 1977. The World's Worst Weeds: Distribution and Biology. The University Press of Hawaii, Honolulu, Hawaii. 609 pp.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sorgo d'Alep