Spaniel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els spaniels són un grup de races de gos de caça. L'origen del terme "spaniel" és controvertit, tot i que molts afirmen que prové dels gossos caçadors de conills de la península Ibèrica a l'època dels romans, és a dir, dels gossos d'Hispània, també hi ha qui diu que prové del derivat més modern "Espanyol".[1] Generalment són gossos de mida mitjana o petita, orelles penjants i grans, musell ample, tenen el cos i les orelles coberts de pèl llarg i ondulat i la seva cara i musell amb pèl curt. El seu ús principal ha estat com assistents a la caça d'aus, buscant, recollint i lliurant la peça al caçador després de ser abatuda.

Història[modifica]

S'admet de forma generalitzada que en els orígens més antics, els spaniels són gossos caçadors procedents de la península Ibèrica (encara que amb influència del neerlandès en el nom)[1] i que van arribar a les Illes Britàniques com a regal a reis i nobles, per part de la noblesa espanyola.

A la primera exposició canina, celebrada a Anglaterra, només s'admetien gossos de races pòinter o setter. És a partir d'aquest moment quan els diferents tipus de spaniels comencen a diferenciar-se d'una manera molt més acusada i apareixen els primers estàndards de raça.

Races[modifica]

La Federació Cinològica Internacional reuneix a les diferents races spaniels en el Grup VIII, Secció 2.-Gossos aixecadors de caça. Hi ha dues races que porten el nom de spaniel però que estan englobades dins de la secció 3.-Gossos d'aigua. També hi ha algunes races spaniels de mida petita que estan incloses en el Grup IX dins de les seccions 7,8 i 9 utilitzades de forma exclusiva com a gossos de companyia.

Secció 2. Gossos aixecadors de caça[modifica]

Spaniel alemany.
Clumber spaniel.
Cocker spaniel anglès.
Field spaniel.
Spaniel de Sussex .
Springer spaniel anglès.
Springer spaniel gal·lès.
Spaniel holandès.
Cocker spaniel americà.
Spaniel Bretó adult.
Spaniel Bretó cadell.

Spaniels inclosos en la secció 3. Gossos d'aigua[modifica]

Gos d'aigües espanyol
Gos d'aigua irlandès.
Gos d'aigua americà.

Spaniels inclosos en el Grup IX[modifica]

Spaniels anglesos de companyia[modifica]

Cavalier King Charles spaniel.
King Charles spaniel.

Spaniel japonès, pequinès i tibetà[modifica]

Pequinès.
Spaniel tibetà.
Spaniel japonès.

Spaniel continental nan[modifica]

Papillon spaniel
Phalène spaniel.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Spaniel
  1. 1,0 1,1 Spanje és Espanya en neerlandès