Stirling

(S'ha redirigit des de: Stirling (Escòcia))
Plantilla:Infotaula geografia políticaStirling
Imatge

Localització
Map
 56° 07′ 00″ N, 3° 56′ 13″ O / 56.1166°N,3.9369°O / 56.1166; -3.9369
EstatRegne Unit
PaísEscòcia
ConsellStirling Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població37.610 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Limita amb
Callander (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
Identificador descriptiu
Codi postalFK7, FK8 i FK9 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic01786 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webstirling.gov.uk Modifica el valor a Wikidata


Stirling, centre de la ciutat

Stirling (en gaèlic escocès: Sruighlea en scots: Stirlin) és una ciutat d'Escòcia al Regne Unit era un antic burgh d'Escòcia i es troba al centre del Stirling council area. La ciutat està envoltada per la fortalesa del Castell de Stirling i és al costat del riu Forth. Va ser estratègicament important com la via d'entrada a les Terres Altes ("Gateway to the Highlands"). El 2008 tenia 33.710 habitants[1] És una de les ciutats menys poblades d'Escòcia..

Va ser fundada com a burg reial (Royal burgh) pel rei David I d'Escòcia l'any 1130. El 2002,com a part del jubileu d'or de la reina Elizabeth II, Stirling obtingué l'estatus de ciutat del Regne Unit. Va ser la capital d'Escòcia i té la Gran Sala (Great Hall, restaurada el 1999) i el Palau Renaixentista (Renaissance Palace, restaurat completament el 2011). També compta amb una església medieval (Church of the Holy Rude) on el rei Jaume va ser coronat rei dels escocesos el 29 de juliol de 1567.

Zones de Stirling[modifica]

Top of the Town consta de Broad Street, Castle Wynd, Ballengeich Pass, Lower Castle Hill Road, i St Mary's Walk. Tots aquests carrers menen al Castell de Stirling i són molt visitats pels turistes.

Broad Street al cor de la zona Old Town (anomenada Top of the Town pels seus habitants)

Altres zones són: Abbey Craig, Airthrey, Allan Park, Bannockburn, Borestone, Braehead, Broomridge, Burghmuir, Cambusbarron, Cambuskenneth, Causewayhead, Chartershall, Corn Exchange, Cornton, Coxethill, Craigmill,, Craig Leith, Cultenhove, Forthbank, Gillies Hill, Gowan Hill,, Hillpark, Kenningknowes, Kildean, King's Park, Laurelhill, Livilands, Loanhead, Mercat Cross, Raploch, Randolphfield, Riverside, Spittal Hill, Springkerse, St. Ninians, Torbrex, Whins of Milton, Viewforth, Wolfcraig, Car-d.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «GRO Scotland Mid-2008 Population Estimates – Localities in order of size». GRO Scotland. Arxivat de l'original el 2 de juliol 2010. [Consulta: 14 agost 2010].

Bibliografia[modifica]

  • Mair, Craig. Stirling: The Royal Burgh. John Donald Publishers, 1990. ISBN 0-85976-420-6. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Stirling
Guia de viatges de Stirling a Wikivoyage.