Nakoda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Stoneys)
Aquest article tracta sobre el poble Nakoda de l'oest d'Alberta, també anomenat stoney. Si cerqueu la història de la paraula "Nakoda", que s'utilitza sovintper descriure diversos pobles i llengües estretament relacionades, vegeu «nakota».
Infotaula de grup humàNakoda (stoney)

Bandera de la Nació Stoney Nakoda
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població totalCanadà Canadà 7.900 (2013)[1]
LlenguaStoney, anglès
ReligióCristianisme, religió tradicional
Part dePrimeres Nacions Modifica el valor a Wikidata
Grups relacionatsCrows, assiniboines, hidatses
Regions amb poblacions significatives
Alberta Alberta
El rei Jordi VI del Regne Unit i la reina Elisabet saluden els caps de la tribu índia stoney, que han portat una foto de la reina Victòria del Regne Unit, durant la visita reial a Canadà en 1939. Els tractats van ser signats originalment per representants de la Corona britànica que actuaven en nom de la reina Victòria.

Els nakoda (també coneguts com a Stoney o Îyârhe Nakoda) són un poble indígena del Canadà Occidental i originàriament, dels Estats Units.

Vestit de dansa sagrada Nakoda

Solien habitar grans parts de la Colúmbia Britànica, Alberta, Saskatchewan, i Montana, però llurs reserves es troben actualment a Alberta i a Saskatchewan where on amb prou feines es diferencien dels assiniboines. A través de la seva llengua estan relacionats amb les nacions dakota i lakota de les Grans Planes i les muntanyes Rocoses, que formen part de la gran Nació Sioux.[2]

Es refereixen a si mateixos en la seva pròpia llengua com a "Nakoda", que vol dir amic, aliat. el nom "Stoney" els va ser donat pels exploradors blancs, per la seva tècnica d'usar roques escalfades al foc per bullir el brou en bols de cuir cru. Estan molt estretament relacionats amb els assiniboines, que també són coneguts com a Stone Sioux (de l'ojibwa asinii-bwaan).

La Primera Nació Nakoda d'Alberta comprèn tres bandes: Bearspaw, Chiniki i Wesley.[3]

Els Stoney foren "exclosos" del Parc Nacional Banff entre 1890 i 1920.[4] En 2010 foren oficialment "novament benvinguts".[5]

Grups nakoda[modifica]

Els stoney són descendents de bandes individuals dels dakota, Lakota i Nakota, en particular dels grups occidentals d'assiniboines, dels quals es van sortir com a grup independent pel 1744. El Stoney es divideixen geogràficament i culturalment en dos grups tribals o divisions amb diferents dialectes, que al seu torn se subdivideixen en diverses bandes:[6][7] els Stoney del Bosc (Chan Tonga Nakoda- ‘Poble dels Grans Boscos', sovint anomenats Assiniboines dels pantans, grup tribal septentrional) i Stoney de la Muntanya (Ye Xa Yabine Nakoda o Hebina - ‘Poble de les Rocoses', sovint anomenats Assiniboines dels Boscos forts, Assiniboines de la fusta gruixuda, grup tribal meridional). Ambdós apleguen les següents Primeres Nacions:

Stamme Grup ètnic Província Nucli de població Població Observacions
Primera Nació Alexis Nakota
Alexis Nakota Sioux Nation
Stoney del Bosc, métis, cree Alberta Glenevis 1.800 nom alternatiu: Alexis First Nation
Banda Paul
Paul Band
Stoney del Bosc, Cree, Dane zaa, iroquesos Alberta Wabamun 1.900 Uns 1.600 Stony; noms alternatius: Paul's Band, Paul First Nation
Stony Nakoda
Stoney Nakoda Nation
Stoney de la Muntanya, Cree Alberta Morley 4.800 in ferbûn fan 3 lytsere stammen
Primera Nació Bearspaw
Bearspaw First Nation
Stoney de la Muntanya Alberta Morley 1.700
Primera Nació Chiniki
Chiniki First Nation
Stoney de la Muntanya, Secwepemc, Kutenai, cree Alberta Morley 1.600
Primera Nació Wesley
Wesley First Nation
Stoney de la Muntanya, Cree, Kutenai Alberta Morley 1.500 Uns 1.200 Stoney

Tractats[modifica]

Els membres de les nacions Nakoda Paul i Alexis signaren l'adhesió al Tractat 6 en 1877.

En 1877, representants de les Nacions Nakoda de Bearspaw, Chiniki i Wesley es trobaren amb representants de la Corona britànica per discutir els termes del Tractat 7.[8] A canvi d'ús de les terres natives tradicionals, la corona es va comprometre a respectar el seu dret a l'autogovern i la forma de vida ancestral. També se'ls va prometre terres de reserva, 279 km² situats al llarg del riu Bow entre el riu Kananaskis i el riu Ghost, que es va convertir en les reserves Big Horn, Stoney i Eden Valley, compartides entre les tribus Bearspaw, Chiniki i Wesley.

Referències[modifica]

  1. Fa referència als registrats en les Primeres Nacions d'Alberta
  2. vegeu article Nakota
  3. «Bearspaw, Chiniki, Wesley Nakoda Nations (Stoney)». Treaty 7 Management Corporation. Arxivat de l'original el 2009-03-02. [Consulta: 12 juny 2009].
  4. Let the Line Be Drawn Now: Wilderness, Conservation, and the Exclusion of Aboriginal People from Banff National Park, Environmental History, Vol. 11, No. 4, Oct., 2006
  5. «The Stoney Nakoda Nation is welcomed back to Banff National Park | First Nations in British Columbia Portal». Arxivat de l'original el 2012-07-14. [Consulta: 29 novembre 2014].
  6. Raymond DeMallie,William Sturtevant: Handbook of North American Indians: Plains, ISBN 978-0-16-050400-6, pp 596 - 603
  7. «Northwest Plains History». Arxivat de l'original el 2010-11-26. [Consulta: 29 novembre 2014].
  8. «Articles of Treaty No. 7». Treaty 7 Management Corporation. Arxivat de l'original el 2009-03-01. [Consulta: 12 juny 2009].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nakoda