Stormbringer (espasa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaStormbringer
Tipusespasa fictícia Modifica el valor a Wikidata

Stormbringer (La Portadora de Tempestes o també La Tormentosa) és el nom de la infame espasa negra que apareix en nombroses històries creades per l'autor de fantasia heroica Michael Moorcock.

Història[modifica]

Creada per les forces del Caos, és descrita com una enorme espasa negra coberta amb runes estranyes tallades profundament en la seua fulla. És esgrimida per l'emperador albí Elric de Melniboné.

Aquesta poderosa arma encantada forma part d'una raça de dimonis que prenen la forma d'espasa, i com a tal és una força de caos i maldat. El fil de Stormbringer posseeix tal poder que és capaç de travessar virtualment qualsevol material que no estiga protegit per algun encís igual de poderós. Cal dir que pot matar a qualsevol humà desprotegit d'un s colp. Les seues característiques més distintives són la consciència que té del seu propi ésser, a més de posseir una ment i voluntat pròpies, i que s'alimenta de les ànimes d'aquells a qui mata. Elric odia l'espasa però està quasi indefens sense la força i la vitalitat que aquesta li confereix.

Possessió i manipulació[modifica]

La fam de Stormbringer per les ànimes és tal que freqüentment traeix el seu portador, l'Elric, creant-li en la seua ment un desig frenètic de matar obligant-lo a matar a amics i éssers benvolguts. La naturalesa maleïda de l'espasa acreix el sentit de culpabilitat d'Elric i l'odi cap a si mateix, encara i que sent plaure en els moments que les forces vitals usurpades entren en el seu cos.

Mournblade[modifica]

Stormbringer posseeix una espasa "germana" denominada Mournblade (Fulla de la lamentació) o també L'Endolada, que és esgrimida per Yyrkoon, cosí i enemic d'Elric. És idèntica a Stormbringer en la majoria de les seues característiques. Ulteriors històries revelen que existeixen milers de dimonis idèntics, tots prenent la forma d'espases. Tres de tals fulles germanes apareixen en The Revenge of the Rose (La Venjança de la Rosa) i moltes més apareixen en la novel·la Stormbringer (1965), però només Mournblade i Stormbringer són dites pel seu nom.

A Elric de Melniboné (1972), Elric i el seu cosí Yyrkoon troben les espases rúniques en el Regne del Limb i emprenen una batalla. Elric i Stormbringer desarmen a Yyrkoon, i Mournblade desapareix. Yyrkoon és finalment derrotat, i Elric i el seu cosí regressen a Imrryr.

En The Weird of the White Wolf (1977), Elric regressa a Imrryr després d'un llarg viatge i confronta a Yyrkoon qui va usurpar el tron en la seua absència. Yyrkoon ha recobrat de manera desconeguda a Mournblade i la utilitza per a atacar. Elric i Stormbringer acaben per matar a Yyrkoon, i mai es torna a fer esment de Mournblade. Tota Imrryr és destruïda per forces invasores, pel que sembla que Mournblade comparteix la fatal destinació de la ciutat Al final de les Cròniques de l'Espasa Negra Mournblade és tornada a empunyar, a les mans del Senyor de la Cova dels Dracs.

Stormbringer finalment mata a Elric, es transforma en un dimoni humanoide, i salta cap al cel rient, llest per a corrompre al món recent reconstruït altra vegada.

Referències culturals[modifica]

Jocs[modifica]

  • El joc Zangband presenta l'espasa Stormbringer amb efectes vampírics similars i inferint augment de la força i la constitució al portador.[1]
  • En el joc de rol Nethack, Stormbringer és una arma convenient per als quals pertanyen al caos. Els jugadors que l'empunyen l'usen per a llevar l'energia vital a les seus oponents transferint-se-la al seu portador.
  • La sèrie King of Fighters de SNK presenta un personatge de nom Heidern, que posseeix un moviment especial anomenat Storm Bringer. Amb aquesta maniobra, el personatge usa la seua mà per a reduir dràsticament l'energia de l'adversari (la vida) a través del pit. L'energia restaura instantàniament la mateixa barra d'energia a d'Heidern.
  • En el joc Lineage 2, Stormbringer és una espasa de grau C.
  • En el joc War of Genesis, Stormbringer és esgrimida per Iron Mask i Sharn Hoiste i és una de les espases llegendàries que existeixen en eixe món. Fent honor al seu nom, a l'atacar amb ella, llançarà un encanteri "la Tempesta Elèctrica" a l'atzar.

Música[modifica]

  • La banda Hawkwind, qui s'ha associat durant molt temps a Moorcock, va editar en 1985 un àlbum sencer sobre la història d'Elric i Stormbringer, The Chronicle of the Black Sword.
  • La cançó de la banda Blue Öyster Cult, Black Blade, provinent de l'àlbum Cultösaurus Erectus (1980), va ser creada com una col·laboració entre Eric Bloom i Michael Moorcock.
  • La banda britànica de heavy metal Magnum té una cançó anomenada Stormbringer que tracta sobre Elric i la seua espasa en la nova reedició del seu àlbum Kingdom of Madness. Va ser una de les primeres cançons que van gravar però que no va ser disponible comercialment fins a aquesta nova emissió.
  • La banda de heavy metal Deep Purple va crear una cançó amb el nom de Stormbringer en el seu àlbum homònim de 1974. Segons Moorcock, els membres de la banda estaven familiaritzats amb la seua obra abans que escolliren eixe nom, però aparentment van tenir la impressió errònia que Stormbringer era un nom de la mitologia, quan de fet és un nom inventat per Moorcock.[2]
  • La cançó de la banda heavy alemanya Blind Guardian, Fast to Madness, es basa en Elric i es fan repetides referències a Stormbringer. Fou posada en el seu àlbum Follow the Blind.
  • La banda heavy italiana Domine té un gran nombre de cançons basades amb la saga Elric i estableixen referències a Stormbringer i la seua germana Mourneblade. Addicionalment, Elric i Stormbringer són presentats en la portada en els quatre àlbums. En les notes s'agraeix a Michael Moorcock per haver estat una gran influència per a cadascun dels seus àlbums.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]