Stromness (Escòcia)

Plantilla:Infotaula geografia políticaStromness
Imatge

Localització
Map
 58° 57′ 39″ N, 3° 17′ 56″ O / 58.9607°N,3.299°O / 58.9607; -3.299
EstatRegne Unit
PaísEscòcia
Arxipèlagilles Òrcades Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població1.810 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalKW16 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic01856 Modifica el valor a Wikidata

Stromness

Stromness és la segona població amb més habitants de les illes Òrcades, a Escòcia, i una parròquia civil escocesa. El nom en escocès (scots) és Strumnis[1]

Etimologia[modifica]

El nom de "Stromness" prové de l'antic nòrdic Straumsnes.[1] Straum fa referència a les fortes marees que es presenten a l'altura de Ness pel Hoy Sound, al sud de la població. Ness significa "promontori". Stromness, per tant, vol dir "promontori que entra a dins del corrent de la marea".[2][3] En temps del vikings, l'ancoratge on ara hi ha Stromness s'anomenava Hamnavoe, que significa "port pacífic" o "segur".

Població[modifica]

Port de Stromness (detall)

És un antic port de mar. Actualment té 2.190 habitants. Té un nucli antic amb un carrer principal flanquejat per cases i botigues fets de pedra del país. Un ferri l'uneix a Scrabster.

El primer registre escrit que esmenta aquesta població és del segle xvi. Stromness va esdevenir important al segle xvii, quan Anglaterra va entrar en guerra amb França i els vaixells no podien fer servir el canal de la Mànega. Els vaixells de la Companyia de la Badia de Hudson visitaven sovint Stromness com a flota balenera i molta gent de la zona es van convertir en comerciants, exploradors i mariners per a aquesta companyia. El Museu de Stromness reflecteix aquella època, i, per exemple, mostra una important col·lecció d'objectes antics dels baleners i eines dels inuit portades de Groenlàndia i de l'Àrtic canadenc. És força curiosa la decoració externa de molts edificis feta amb ossos de balena.

Port de Stromness (vista general)

Parròquia civil[modifica]

La parròquia civil de Stromness inclou les illes de Hoy i Graemsay, i una part de territori a l'illa de la Gran Bretanya. Al sud hi ha el llac de Stennes (Loch of Stenness).

Referències[modifica]

  • Wilson, Rev. John The Gazetteer of Scotland (Edinburgh, 1882) Published by W. & A.K. Johnstone
  1. 1,0 1,1 List of railway station names in English, Scots and Gaelic – NewsNetScotland
  2. "Parish Names" Orkneyjar. Retrieved 27 Dec 2010.
  3. Iain Mac an Tàilleir. «Placenames K-O & P-Z» (PDF). Pàrlamaid na h-Alba. [Consulta: 23 juliol 2007].

Enllaços externs[modifica]