Vés al contingut

Suavitat d'una funció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una funció de test és una funció suau amb un suport compacte.

En l'anàlisi matemàtica, la suavitat d'una funció és una propietat mesurada pel nombre de derivades contínues que té sobre algun domini, anomenada classe de derivabilitat.[1] Com a mínim, una funció es podria considerar suau si és diferenciable a tot arreu (per tant, contínua).[2] A l'altre extrem, també podria tenir derivats de tots els ordres del seu domini, en aquest cas es diu que és infinitament derivable i es coneix com a funció C-infinit (o funció).[3]

La funció C0 f(x) = x per a x ≥ 0 i 0 en cas contrari. Exemple de continu (C0) però no diferenciable.

Classes de diferenciabilitat[modifica]

La classe de diferenciabilitat és una classificació de funcions segons les propietats de les seves derivades. És una mesura de l'ordre de derivada més alt que existeix i és contínua per a una funció.

La funció g(x) = x2 sin(1/x) per a x > 0. Exemple de diferenciable però no diferenciable contínuament (no C1).

Cal Pensar en un conjunt obert sobre la línia real i una funció definit a amb valors reals. Sigui k un nombre enter no negatiu. La funció es diu que és de classe de diferenciabilitat si els derivats existeixen i són continus . Si és - diferenciable en , llavors és almenys a la classe des que són contínues . La funció es diu que és infinitament diferenciable, suau o de classe , si té derivats de totes les ordres . (Per tant, totes aquestes derivades són funcions contínues ).[4] La funció es diu que és de classe , o analític, si és suau (és a dir, està a la classe ) i la seva expansió en sèrie de Taylor al voltant de qualsevol punt del seu domini convergeix a la funció d'algun veïnatge del punt. està, per tant, estrictament contingut . Les funcions test són exemples de funcions a però no dins .[5]

Per dir-ho d'una altra manera, la classe consta de totes les funcions contínues. La classe consta de totes les funcions diferenciables la derivada de les quals és contínua; aquestes funcions s'anomenen derivables contínuament. Així, a La funció és exactament una funció la derivada de la qual existeix i és de classe . En general, les classes es pot definir recursivament declarant per ser el conjunt de totes les funcions contínues, i declarant per a qualsevol nombre enter positiu per ser el conjunt de totes les funcions derivables la derivada de les quals està en . En particular, està continguda a per cada , i hi ha exemples per demostrar que aquesta contenció és estricta (). La classe de funcions infinitament diferenciables, és la intersecció de les classes com varia sobre els nombres enters no negatius.[6]

Referències[modifica]

  1. Weisstein, Eric W. «Smooth Function» (en anglès). mathworld.wolfram.com. Arxivat de l'original el 2019-12-16. [Consulta: 13 desembre 2019].
  2. «Smooth (mathematics)» (en anglès). TheFreeDictionary.com. Arxivat de l'original el 2019-09-03. [Consulta: 13 desembre 2019].
  3. «Smooth function - Encyclopedia of Mathematics» (en anglès). www.encyclopediaofmath.org. Arxivat de l'original el 2019-12-13. [Consulta: 13 desembre 2019].
  4. Warner, Frank W. Foundations of Differentiable Manifolds and Lie Groups (en anglès). Springer, 1983, p. 5 [Definition 1.2]. ISBN 978-0-387-90894-6. 
  5. «differential geometry - Smoothness of function» (en anglès). https://math.stackexchange.com.+[Consulta: 18 març 2023].
  6. «Determining Smoothness Of A Function» (en anglès). https://www.physicsforums.com.+[Consulta: 18 març 2023].