Subh al-Bashkunsiyya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Subh al-Baixkunjiyya fou una dona d'origen basc, esclava i cantant a l'Àndalus que va arribar a reina mare i regent.

El califa al-Hàkam II (961-976) se'n va enamorar perdudament i hi va tenir dos fills esdevenint una umm walad i agafant el títol de sàyyida. D'aquestos dos fills el gran, Abd-ar-Rahman (que fou el primer fill del califa quan aquest ja tenia 46 anys), va morir amb pocs anys (vers 970), però el seu germà Hixam (nascut el 965) va assegurar la successió paterna.

Subh va elegir com a administrador dels seus béns i els dels seus fills a un jove anomenat Ibn Abi-Àmir, el futur Almansor, que li fou presentat pel wazir Jàfar al-Mus·hafí. Almansor va saber obtenir el suport de Subh i altres dones del califa. Les relacions de Subh i Almansor foren objecte de sàtires i versos crítics i els rumors es van escampar per Còrdova però el califa va romandre enamorat de Subh, i li tenia tota la confiança; també va mantenir a Almansor en els càrrecs i encara n'hi va donar de nous.

El 976 Hixam fou declarat hereu i la posició de Subnh, del seu germà el mawla Raik o Faik i d'Almansor va sortir reforçada. A la mort d'al-Hakam, la successió d'Hixam II, menor d'edat, fou disputada pels alts funcionaris de palau, els sakaliba Faik i Djawhar, però l'aliança de Subh i Almansor va assegurar el tron a Hisham i Subh va exercir el poder efectiu, per mitjà d'Almansor, l'únic que tenia accés a la sayyida.

Quan Subh va comprendre que Almansor no entregaria el poder a Hixam quan arribés a l'edat, va preparar un cop d'estat amb ajut del seu germà, però Almansor es va assegurar el control del palau (24 de maig de 996) i del tresor públic. Subh i Hixam van acceptar participar una cerimònia en què el poder efectiu fou transmès a Almansor (997/998). Subh va morir un any després (11 de desembre del 999).

Referències[modifica]

  • R. Dozy, Histoire des Musulmans d'Espagne, Leyden, 1861
  • Evarist Levi-Provençal, Histoire de l'Espagne Musulmane, volum II, París 1950.