Submarí de míssils balístics

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Submarí estratègic)
Jump to navigation Jump to search
A la imatge s'aprecia el submarí Le Redoutable , un submarí estratègic francès (actualment en un museu).

Un submarí estratègic o submarí de míssils balístics és un submarí dissenyat per llançar i transportar míssils balístics intercontinentals per a submarins (com el míssil SS-N-18 rus o el Trident II nord-americà).

Els primers submarins estratègics havien d'estar en superfície per poder realitzar el llançament dels míssils (alguna cosa molt arriscat en els nostres dies), en canvi, actualment poden llançar els míssils mentre estan submergits a una profunditat menor de 50 metres. Aquests submarins es diferencien dels submarins d'atac en unes quantes qüestions. Mentre que els submarins d'atac estan especialitzats a neutralitzar altres navilis, com submarins enemics i vaixells mercants, i els submarins amb míssils de creuer estan dissenyats per neutralitzar grans vaixells de guerra i objectius tàctics en terra, la missió principal d'un submarí estratègic és la dissuasió nuclear. D'aquesta forma un submarí estratègic està dissenyat per ser indetectable i romandre ocult, en lloc d'instigar i neutralitzar a altres submarins.

Les sigles SSBN són un codi (conegut com a hull classification symbol en anglès) que la Marina dels Estats Units d'Amèrica imprimeix en els cascos de la seva flota de Submarins estratègics. SSBN són unes sigles en anglès que signifiquen Submarine Ship Ballistic Nuclear o Ship Submersible Ballistic Nuclear que en català significa "vaixell submarí a pripulsió nuclear amb míssils balístics" però que es tradueix com Submarí estratègic, donant per fet que és un submarí de propulsió nuclear. En l'argot de la marina nord-americana aquest tipus de submarins es coneixen com Boomers.

Les sigles SSN signifiquen un altre tipus de submarí anomenat d'atac ràpid i la N de nuclear.

A la Marina Francesa els Submarins estratègics tenen el codi SNLE ( Sous-marin nucléaire Lanceur d'engins ), que significa Submarí Nuclear Llança-Míssils.

Algunes Marines utilitzen dues tripulacions per submarí per augmentar el temps de patrulles.

  • A la Marina Nord-americana es diuen "equip blau" i "equip or".
  • A la Marina Real Britànica es diuen port crew i Starboard crew .
  • A la marina francesa es diuen "equip blau" i "equip vermell".

Classes de submarins estratègics en actiu[modifica]

Classes de submarins d'atac en actiu[modifica]

Classes de submarins estratègics retirats[modifica]

Classes de submarins estratègics en construcció[modifica]

Submarins estratègics no nuclears (la majoria retirats)[modifica]

Entre els submarins estratègics no nuclears (de propulsió convencional; SSB en anglès) destaquen els submarins soviètics classe Golf ; Xina va adquirir un submarí Golf modificat el 1966, el qual aparentment està encara actiu.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Submarí de míssils balístics Modifica l'enllaç a Wikidata